Chery komt op Belgische markt

Alain De Jong

De Chinese autogigant Chery maakt zijn debuut in onze contreien met twee nieuwe merken: Omoda en Jaecoo.

De opmars van de Chinese auto-industrie is niet te stuiten. Het aantal merken dat de laatste jaren op de Europese markt kwam, valt bijna niet meer te tellen. Deze zomer voegt Chery er de submerken Omoda en Jaecoo aan toe.

Deze autogroep stamt uit een staatsbedrijf en is geen kleine speler met een productie die vorig jaar opliep tot meer dan 1,8 miljoen eenheden. De helft ervan werd geëxporteerd. Chery zit nu al in ruim 80 landen, verspreid over alle continenten. Vreemd genoeg bleef Europa links. Maar daar komt nu verandering in. De volgende jaren wil Chery in heel Europa wagens verkopen via de merken Omoda (vooral crossovers), Jaecoo (SUV’s met degelijke terreincapaciteiten) en later ook Exlantix met een luxueuzer premiumaanbod.

Dat de Chinese autogroep hier serieuze ambities koestert, blijkt ook uit het feit dat het bedrijf in een joint venture met Ebro de oude Nissanfabriek in Barcelona kocht. Daar wordt wellicht al tegen het jaareinde de Omoda 5 geproduceerd. Deze deal is geen toeval want Chery is zo voorbereid om de aangekondigde invoerheffingen op Chinese wagens in Europa op te vangen of te omzeilen.

Primeur

In België is de primeur weggelegd voor Omoda. De lancering van dit merk is gepland met de Omoda 5, een aantrekkelijke crossover van zo’n 4,4 meter lang. Die is verkrijgbaar met zowel een volledig elektrische aandrijving als met een klassieke benzinemotor met automaat. Volgens de invoerder zullen de prijzen competitief zijn, zonder bodemtarieven na te streven. Een concreet tariefplan komt er tegen de zomer.

Wellicht kost de basisversie minder dan 30.000 euro. Daarmee is de Omoda 5 zeker een degelijk alternatief voor de privérijder die waar voor zijn geld wil. Een complete basisuitrusting en een garantie van 7 jaar kunnen hier belangrijke troeven zijn. Het gamma wordt daarna snel uitgebreid met de ruimere Omoda 7 die onlangs is voorgesteld op het autosalon van Beijing. Later komen daar wellicht nog compactere modellen bij.

Scherpe prijs

Zeker is dat de nieuwe Belgische dealers later op het jaar ook de modellen van Jaecoo in hun showroom krijgen. Het aanbod begint hier met de Jaecoo 6, een compacte, hoekige en stoere offroader met een elektrische aandrijving. Daarnaast staan twee ruimere en luxueuze premium SUV’s, Jaecoo 7 en 8. Ook dit gamma zal uitgebreid worden met compactere modellen. En ook hier verwachten we een instapmodel voor zo’n 30.000 euro. 

Derek Du, managing director van Chery Benelux, zegt dat er ‘na de lancering van de merken dit jaar snel resultaten verwacht worden. De goede verkoopresultaten in Spanje, waar Chery reeds enkele maanden op de markt is, zijn hoopgevend voor de andere Europese landen en tonen aan dat de modellen in de smaak vallen van het Europese publiek’.

Derek Du

Eens de verkoop in België en de andere Europese landen op gang, wil Chery het aanbod uitbreiden met de modellen van Exlantix. Dit merk uit de autogroep biedt verschillende luxueuze crossovers en sportieve berlines. Daarvoor wil het team van Du eerst een netwerk van een 20-tal verkooppunten opzetten in ons land. Met Garage Pagnotta in Genk werd al een eerste overeenkomst gesloten. Met andere geïnteresseerden lopen de onderhandelingen om nog dit jaar deze Chinese wagens te verkopen.

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content