Rond deze tijd van het jaar duiken ze opnieuw in het straatbeeld op. Cabrio’s zijn overigens zo oud als de auto zelf. Dat ze oorlogen en revoluties hebben overleefd, is niet vanzelfsprekend gezien de vele nadelen die ze opleveren. Maar daar nemen cabriorijders geen aanstoot aan.
Om meteen met het dak in huis te vallen: een cabrio is minder comfortabel én fors duurder dan een vergelijkbare limousine of coupé. Door zijn kleine koffer is hij bovendien ongeschikt als gezinswagen. Met het dak open krijg je ongefilterd schadelijke uitlaatgassen binnen en riskeer je een zonnebrand.
Er zijn voldoende argumenten om geen cabrio te kopen, maar doorgewinterde cabriorijders nemen daar geen aanstoot aan.
Emotie is sterker dan ratio
Cabriorijders genieten van het contact met de natuur, achter het stuur van hun cabrio voelen zij zich vrij als een vogel. Open rijden heeft ook te maken met zien en gezien worden. Of cabrio’s het etiket ‘vrouwenauto’ verdienen, dat verschilt van model tot model en van merk tot merk. Je kan een Rolls-Royce Dawn of Mercedes S cabrio niet over één kam scheren met een Audi A5 cabriolet, Fiat 124 Spider of Jaguar F-Type.
Er bestaan trouwens grote verschillen onder de cabrio’s. Afhankelijk van het aantal zitplaatsen, comfortniveau en dakconstructie is er sprake van een cabrio, roadster of coupé cabriolet.
Sommige cabrio’s hebben een stoffen vouwdak, andere een hardtop. In dat laatste geval krijg je twee auto’s voor de prijs van één: in de winter rijd je met een coupé, vanaf de lente tot de herfst met een cabrio. Stalen vouwdaken hebben het nadeel dat ze log en zwaar zijn wat de rijstabiliteit niet ten goede komt. Dat stoffen vouwdaken minder lang meegaan en het geluid minder goed isoleren, is fake.
Enkele merken bieden beide varianten aan. Citroën, MINI en smart hebben nog een derde variante bedacht in de vorm van een rolvouwdak uit stof of kunststof. Dat is minder zwaar en goedkoper maar oogt minder sexy. De klassieke roadster met soft top is de meest pure vorm van open rijden en biedt ook het meeste rijplezier en is meestal een streling voor het oog.
Beeldschoon, voortreffelijke geluidsisolatie
Over nu naar de tweede generatie van de Audi A5 cabriolet. Zijn silhouet lijkt een kopie van het vorige model, toch hebben we te maken met een compleet nieuwe auto, vijf centimeter langer dan zijn voorganger en dankzij een langere wielbasis met meer beenruimte voor de passagiers op de achterbank. Ook de kofferinhoud is groter geworden: van 320 naar 380 liter. Zo gewenst kan de rugleuning van de achterbank naar voren worden geklapt.
Voor het openen van het volautomatische akoestische dak volstaat één ruk aan een hendeltje, in nauwelijks 15 seconden is de klus geklaard. Dat kan zelfs al rijdend, tot 50 km/u. Met de kap toe dringen geluiden van buitenaf nauwelijks door, de geluidsisolatie is voortreffelijk. Met het dak open treden geen storende windturbulenties op, er is hooguit sprake van een aangenaam briesje.
Het koetswerk van de nieuwe A5 Cabrio behoort bij de lichtste en stijfste in zijn segment. Door een intelligente mix van materialen en een lichtgewicht geometrische constructie is het gewicht met 40 kg verminderd en de torsiestijfheid met 40 procent verhoogd. In combinatie met de optionele dynamische stuurinrichting zorgt dat voor extra rijplezier.
Hij is verkrijgbaar met een manuele 6-versnellingsbak, S tronic 7- versnellingsbak met dubbele koppeling of 8-traps tiptronic in combinatie met een 2.0 TFSI benzinemotor (252 pk), 2.0 TDI dieselmotor (190 pk) en een 3.0 TDI dieselmotor (218 pk). Standaard wordt het vermogen overgebracht naar de voorwielen. Vierwielaandrijving is een optie. Het topmodel, de Audi S5 Cabrio, is uitgerust met een nieuwe 3.0 TFSI-zescilindermotor met een vermogen van 354 pk. Dankzij de V6-turbomotor accelereert de krachtpatser in 5,1 seconden van 0 tot 100 km/u, zijn motorsound klinkt als muziek in de oren maar rechtvaardigt dat het grote prijsverschil? Een abonnement van de Filharmonie is vele malen goedkoper. De 2.0 TFSI-benzinemotor, in combinatie met de S tronic 7-versnellingsbak met dubbele koppeling, is een zinvollere keuze.
Het interieur overtuigt door perfectie ergonomie en afwerking en door het gebruik van hoogwaardige materialen. Het aanbod aan infotainment- en assistentiesystemen is up-to-date en allesomvattend. Voor het eerst hebben Audi-ingenieurs standaard microfoons in de veiligheidsgordels ingewerkt, voor het bereiken van de best mogelijke stemkwaliteit bij het rijden met open dak.
Italian lover
Wat voor een vrouw haar eerste liefje is, is voor een man zijn eerste auto. Onvergetelijk! In mijn geval was dat een Fiat 124 Sport Spider in een zeldzame blauwe kleur, ontworpen en gebouwd door de carrozzeria Pininfarina. Onder de motorkap zat een pittige 1438 cc motor, goed voor 90 pk. Gezinsuitbreiding maakte een einde aan de hartstochtelijke relatie.
Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de 124 Spider bracht Fiat in 2016 een make-over uit, gebaseerd op de Mazda MX-5 – een iconisch model dat op zijn beurt herinnert aan de Lotus Elan.
Het weerzien was emotioneel en voelde aan als terug thuiskomen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Alfa Romeo de opvolger van de 124 Sport Spider zou bouwen, in nauwe samenwerking met Mazda dat de vierde generatie MX-5 aan het voorbereiden was. Van dat oorspronkelijke plan is echter niks in huis gekomen. Om dure schadeclaims te voorkomen, besliste Fiat-baas Marchionne om de nieuwkomer onder het Fiat-merklabel op de markt te brengen.
Meestal werkt het afkooksel van een origineel recept of ontwerp weinig begeestering op, zeker wanneer het gaat om een kopie van een magistraal ontwerp. Met de Fiat 124 Spider is dat anders. Die meet 4,5 meter en is daarmee 14 cm langer dan zijn donor. Het verschil zit hem in de overhang voor- en achteraan. De wielbasis bleef ongewijzigd. De achterwielaandrijving zorgt voor extra rijplezier. De 124 Spider heeft een voorspelbaar weggedrag en laat zich zonder problemen door de moeilijkste bochten sturen. Het pookje bedient een handgeschakelde 6-versnellingsbak, de verhoudingen zijn wat langer gespreid dan bij de MX-5. Hoewel een automatische versnellingsbak verkrijgbaar is, geef ik de voorkeur aan de handgeschakelde versie.
Het grote verschil tussen de Fiat 124 Spider en Mazda MX-5 zit hem in de Multiair 1.4 turbobenzinemotor van 140 pk (140 pk, 240 Nm). Die spurt in 7,5 seconden van 0 tot 100 km/u en haalt een topsnelheid van 215 km/u bij een gemiddeld verbruik van 6,2 l/100 km. Voor de diehards is er een Abarth-versie met 170 pk, maar of de meerprijs zich loont?
Het vouwdak laat zich handmatig openen in geschatte 2 seconden, losklikken en naar achter kantelen en klaar is Kees. Rijd je sneller dan 100 km/u krijgt de wind vrij spel en ontstaat er een storende turbulentie. Maar ook met de kap toe laat de wind van zich horen. Telefoneren lukt desondanks, door de oordeelkundig in de hoofdsteun ingebouwde luidsprekers.
Binnenin biedt de 124 Spider weinig ruimte voor wie langer is dan 1,80 meter. Ronduit storend is het gebrek aan opbergruimte: geen handschoenkastje, geen bergvakken in de deuren en slechts één opbergvak tussen de stoelen.
In de kleine koffer (140 liter inhoud) kan je één weekend- en één computertas kwijt. That’s it. De Fiat 124 Spider is een sportieve roadster maar geen auto voor lange weekend- of vakantietrips.
Vergelijken we de Fiat 124 Spider met de Mazda MX-5 dan biedt de Italiaanse schone meer rijplezier, hij ziet chiquer uit en voelt luxueuzer aan. Ietwat vergelijkbare modellen van Audi, BMW of Mercedes zijn fors duurder. Dat geldt ook voor de Alfa 4C en Jaguar F-Type, maar dan hebben we het over roadsters die op vlakken superieur zijn aan de 124 Spider en MX-5.
Duitse merken houden cabrio in ere
Nog een laatste bemerking: het aantal cabriomodellen en verkochte exemplaren loopt snel terug. Bij de Franse en Zweedse constructeurs zijn alle cabrio’s uit het gamma verdwenen, bij Hyundai/Kia hebben ze nooit bestaan. Gelukkig houden de Duitse merken, Fiat en Ford de traditie in ere. Samen met exclusieve merken als Aston Martin, Ferrari, McLaren, Lamborghini en Rolls-Royce, de speeltjes van de rijken der aarde met inbegrip van de betere voetballers.