Binnenkort keurt de garage je auto

Alain De Jong

De hervorming van de autokeuring zal tot gevolg hebben dat je je auto kan laten keuren in de garage tijdens het onderhoud. Dat lijkt handig.

Het monopolie van de bedrijven die de autokeuring in Vlaanderen in handen hebben, is al lang een doorn in het oog van de Vlaamse Regering. Omdat de technische controle van voertuigen niet altijd even vlot verloopt waardoor er vaak lange wachttijden ontstaan. Bovendien regent het klachten over de werking keuringstations. Het zou dus heel wat beter kunnen.

Vandaar dat Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters grondige veranderingen wil doorvoeren om het proces efficiënter te laten verlopen. Een belangrijk startpunt is dat je weldra ook bij je garage terecht moet kunnen voor de technische controle van je auto. Ten minste voor bepaalde punten. Het zou vooral gaan om de herkeuringen en vanaf ten vroegste 1 januari 2025.

Proefproject

Momenteel heeft de Vlaamse Regering al een ontwerpdecreet goedgekeurd waarmee het mogelijk wordt om bepaalde herkeuringen bij een hersteller uit te voeren. Hierin is bepaald dat het om een proefproject van vijf jaar gaat waarbij een hersteller herkeuringen mag uitvoeren indien er geen meettoestellen nodig zijn. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld banden, ruiten, ophanging en spiegels kunnen herkeurd worden in je vertrouwde garage. Maar voor slecht afgestelde koplampen zal je nog altijd naar een keuringscentrum moeten.

Na deze proefperiode kan er een definitieve regeling komen om de autokeuring gedeeltelijk of zelfs volledig in garages uit te voeren. Noteer dat een regeling om de keuring uit te voeren in erkende garages al langer bestaat in verschillende Europese landen. Hopelijk gaat de technische controle in ons land daarmee ook vlotter, sneller en efficiënter verlopen.

Partner Content