Amper 9 van 44 stands op Autosalon in orde met wet, regels te streng volgens Febiac

© Belga

Amper negen van de 44 gecontroleerde stands met nieuwe wagens op het Auto- en Motorsalon van Brussel bleken in orde met de wetgeving, meldt de FOD Economie. Volgens organisator Febiac gaat het minder belangrijke overtredingen en zijn de regels te streng.

Controleurs van de economische inspectie gingen langs bij alle stands met nieuwe wagens op het Autosalon. De controles, die vooraf waren aangekondigd, waren gericht op de regelgeving over prijsaanduiding, vermelding van CO2-uitstoot en brandstofverbruik en de regelgeving over het consumentenkrediet.

‘Vage termen’

Na de eerste controle bleken 9 stands volledig in orde, 35 niet. Het grootste probleem blijkt de prijsaanduiding. Die is onvoldoende transparant. Er worden vage termen gebruikt, zoals ‘catalogusprijs’ of ‘basisprijs’. Of een ‘recyclagepremie’ of een ‘ecobonus’ wordt van de prijs getrokken, zonder dat de consument er noodzakelijk recht op heeft.

De controleurs stelden ook koppelverkoop vast. Wagens werden aangeboden samen met diensten, zoals onderhoudscontracten.

‘Het is bijzonder moeilijk voor een consument om op het Autosalon te weten waar hij zich qua prijs aan mag verwachten’, besluit woordvoerster Chantal De Pauw.

Positief voor de FOD Economie was dat de meeste stands in orde waren met de wet op de consumentenkredieten.

‘Te streng’

Sectorfederatie Febiac, dat het Autosalon organiseert, vindt dat de FOD Economie ‘spijkers zoekt op laag water’. Joost Kaesemans, directeur communicatie van Febiac, had naar eigen zeggen contact met enkele standhouders die in de fout gingen. ‘Het ging dan vooral over de einddatum van de actie die niet stond vermeld, of dat de verkoper sprak van de catalogusprijs in plaats van de aanbevolen catalogusprijs. Minder belangrijke overtredingen dus’, zegt hij.

Febiac vindt wel dat de overheid moet optreden als er sprake is van oneerlijke concurrentie maar hiervan was tijdens deze controle geen sprake. Kaesemans: ‘Het grote probleem bij dit soort acties is dat de FOD te strenge regels hanteert, en Europa wees hen hier al op. Binnenkort verdwijnen een aantal criteria zodat er al veel minder inbreuken zullen zijn.’

De consument wordt in ieder geval niet misleid op het Autosalon, vindt Kaesemans. ‘Het gaat hier om inbreuken op de regels die de consument in geen geval benadelen’.

Tweede controle

Kaesemans wijst er bovendien op dat er ondertussen al een nieuwe controle plaatsvond. ‘De controle waarover de FOD communiceert, dateert van vorige week donderdag. Gisteren controleerden ze opnieuw. Nu waren er 24 standhouders helemaal in orde, 14 gedeeltelijk in orde en 6 helemaal niet’, besluit Kaesemans.

Het Autosalon loopt nog tot en met zondag 26 januari. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content