
130-jarige Skoda bouwt (slimme) auto’s die mensen bewegen
Skoda bestaat 130 jaar, wat op zich al een uitzonderlijke prestatie is. Onder de vleugels van Volkswagen Group heeft Skoda zich ontwikkeld van een budgetmerk tot een betaalbaar kwaliteitsmerk met een aparte human touch én modellen die in de smaak vallen bij zowel particuliere als professionele klanten.
De geschiedenis van Skoda gaat terug tot het einde van de 19de eeuw. In Mlada Bolestav, in het toenmalige Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk, starten boekhandelaar Vaclav Laurin en zijn vriend fietsenmaker Vaclav Klement een (motor)fietsenfabriek. De zaken lopen zo goed dat zij in 1905 besluiten om ook vierwielers te gaan bouwen.
De eerste Laurin & Klement FF met een krachtige 8-cilindermotor verlaat in 1907 de fabriek. Enkele jaren later wordt het gamma uitgebreid met de Hispano Suiza, die vooral bij de rijke bourgeoisie van die tijd in de smaak valt.
Nieuwe merknaam
Na de Eerste Wereldoorlog, waarin de autoproductie stillag, nemen Laurin en Klement de draad weer op en fusioneren in 1925 met een kapitaalkrachtige fabrikant van treinen en trams. Skoda wordt ook de nieuwe merknaam van het automerk dat met zijn luxueuze en peperdure modellen Mercedes-Benz en Rolls-Royce concurrentie aandoet.
Op bevel van de Duitse rijkskanselier schakelt Skoda in 1939 over op de productie van kanonnen en tanks voor zijn krijgsmacht. Wonder boven wonder komt de Skoda-fabriek in Mlada Bolestav vrijwel intact uit de Tweede Wereldoorlog en kan de productie van personenwagens er meteen worden heropgestart.
Value for money
Skoda maakt snel naam in Europa met betrouwbare en betaalbare auto’s. Die zijn bovendien uitgerust met een onafhankelijke wielophanging die zorgt voor een beter rijcomfort en veiligere wegligging.
De opdeling van Europa in een kapitalistisch westers en communistisch oosters blok maakt echter abrupt een einde aan het succesverhaal. In de daaropvolgende jaren verkommert Skoda tot een slecht gemanaged staatsbedrijf met gedateerde modellen en verouderde technologie.
Na de val van het communistische regime in Oost-Europa komt Skoda in 1991 in handen van de Duitse autogroep Volkswagen. De nieuwe eigenaar investeert fors in de uitbreiding van het gamma. De nieuwe modellen worden uitgerust met de nieuwste VW-technologie en voldoen aan de strenge Duitse kwaliteitsnormen.
Vandaag is Skoda een van de sterkhouders van de Volkswagen Group. Het dankt zijn succes aan een duidelijke toekomstvisie en consequente prijs- en modellenpolitiek. Skoda biedt value for money! De Volkswagen Group gebruikt Skoda geregeld als lanceerplatform voor nieuwe technologietoepassingen en modelreeksen voor de andere volumemerken van de Duitse autogroep.
Dat verklaart waarom de Skoda-modellen steevast met de modernste technologie op het vlak van aandrijving, veiligheid en connectiviteit zijn uitgerust. Door gebruik te maken van gerecycleerde en recycleerbare materialen scoort het Tsjechische merk ook goed op het gebied van duurzaamheid.
Een en ander verklaart de sterke positie van Skoda op de enorm belangrijke bedrijfswagenmarkt. Leasebedrijven en beheerders van grote wagenparken laten zich niet leiden door emotionele overwegingen, voor hen telt elke eurocent. Zij focussen op de Total Cost of Ownership (TCO). Is die gunstig, zoals in het geval van Skoda, dan mag het merk leveren. Is die ongunstig, dan maak je geen kans.
Daarnaast onderscheiden de Skoda-modellen zich van hun directe concurrenten door Simply Clever-features zoals een geïntegreerde parapluhouder en borstel in het voorportier, comfortabele hoofdsteunen achteraan, inclusief een zacht dekentje voor de passagiers op de achterbank of handig opbergvak voor de laadkabels.
Van simply clever naar full electric
Met elk nieuw model zet Skoda een stap vooruit. In het geval van de Enyaq iV misschien wel de grootste uit zijn geschiedenis. Die komt eind 2021 op de markt als eerste elektrische SUV van het merk.
De nieuwkomer staat op het nieuwe modulaire MEB-platform van de Volkswagen Group dat is ontwikkeld voor de nieuwe generatie elektrische modellen van Audi, Cupra, Seat, Skoda en VW. De elektromotor is geïntegreerd in de achteras en drijft de achterwielen aan. De krachtigste modellen krijgen een tweede elektromotor op de vooras en zijn dus vierwielaangedreven.
In ons land is de Enyaq iV het best verkopende model van Skoda maar daar zou, met de komst van de Elroq, weleens verandering in kunnen komen. De Elroq (4,49 m lang) is 16 cm korter dan de Enyaq iV, waarmee het dezelfde aandrijfmogelijkheden deelt en binnenin zeer veel gelijkenissen vertoont.
Het grote verschil zit hem in de prijs van zo’n 10.000 euro ten voordele van de Elroq, en in het koffervolume. Maar zelfs dat is met 470 liter nog altijd behoorlijk groot voor dit marktsegment. De passagiers, zowel voor- als achterin, beschikken over nagenoeg dezelfde beenruimte als in de Enyaq iV die recent een facelift heeft gekregen.
De Enyaq iV is ook beschikbaar in een coupéversie, wat niet het geval is voor de Elroq. Die biedt dan weerom het grote voordeel dat die over een uitzonderlijk kleine draaicirkel van 10 meter beschikt, wat zijn wendbaarheid ten goede komt. Eén of anderhalve meter verschil in draaicirkel maakt een wereld van verschil uit bij het manoeuvreren of parkeren.
Beste koop
De Elroq is verkrijgbaar in drie vermogensvariaties, wij reden proef met de Elroq 85 – met een vermogen van 286 pk de krachtigste versie. Het gemiddeld verbruik ligt met 25,6 kWh/100 km aan de hoge kant waardoor het WLTP-rijbereik van 580 kilometer een utopie blijkt te zijn. Afhankelijk van de temperatuur, rij- en weersomstandigheden is een autonomie van 350 à 420 kilometer realistischer. De laadduur van 10–80 procent schommelt rond de 30 minuten.
Daarmee hebben we zowat alle minpunten opgesomd. De Elroq 85 is een elegante verschijning, rijdt aangenaam vlot en comfortabel en vertoont quasi geen storende gebreken of tekortkomingen. Het interieur is zeer ruim bemeten, biedt veel opbergmogelijkheden en straalt kwaliteit en klasse uit, naar het voorbeeld van de veel duurdere Enyaq iV.
Het infotainmentsysteem is up-to-date met menu’s die goed gestructureerd zijn en die, met één druk op de infoknop, bliksemsnel toegankelijk zijn. Simpy clever. Met een instapprijs van 43.900 euro is de Elroq geen weggevertje maar hij biedt wel veel waar voor zijn geld in vergelijking met zijn directe Europese concurrenten. Vergelijkbare modellen made in China zijn beduidend goedkoper, zij genieten bovendien van minimum 7 jaar waarborg. In hun nadeel speelt dat hun restwaarde lager ligt en dat het dealernet van de Chinese merken nog in uitbouw is en nog vele blinde vlekken vertoont.
Hand in hand, alles voor de klant
In ons land, met zijn ongezien hoog aantal bedrijfswagens, bezit Skoda een marktaandeel van zo’n 4 procent. Tendens stijgend. Thierry De Vleeschouwer (CEO Skoda België) is als geen ander verknocht aan het Tsjechische merk. ‘Na de overname door Volkswagen is Skoda in geen tijd geëvolueerd van een budget- naar een betaalbaar kwaliteitsmerk. Binnen de grote Duitse autogroep vaart Skoda een eigen koers met een gamma dat complementair is aan de modellen van Cupra, Seat en VW. Aan de ene kant profiteren wij vaak als eerste van de innovatieve technologie die is ontwikkeld op groepsniveau en aan de andere kant onderscheiden onze polyvalente modellen zich door hun karakteristiek merkdesign met een knipoog naar de herkomst van Skoda.
‘Misschien wel het meest in het oog springend zijn de ‘Simply Clever’-functies die het autorijden aangenaam maken en het gebruiksgemak verhogen. Dat heeft ermee te maken dat wij door de bril van de consument kijken én just-in-time inspelen op zijn of haar behoeften en wensen. Wij doen dat blijkbaar zo goed dat wij niet alleen bij onze particuliere klanten maar ook bij de leasemaatschappijen en beheerders van grote wagenparken in de bovenste lade liggen. Skoda België realiseert 70 procent van zijn omzet op de bedrijfswagenmarkt.’
De koers is van ons
Het is volgens Thierry De Vleeschouwer geen toeval dat Skoda actief is in de wielrennerij. ‘De koers is van ons! Onze founding fathers zijn begonnen als fietsfabrikant, onze roots liggen daar. Dat Skoda intussen grote merkbekendheid geniet, heeft ook en vooral te maken met ons engagement in de wielersport. Wij sponsoren zowel de grote wedstrijden en rondes als teams en komen daardoor veel in beeld. Onze beste investering ooit.’
Wat heeft het feestjaar nog in petto?
Thierry De Vleeschouwer: ‘Skoda bestaat 130 jaar en behoort daarmee tot de oudste nog bestaande automerken. Grootse festiviteiten zijn er niet gepland, de moeilijke politieke en economische situatie binnen en buiten Europa leent zich er niet toe. In het najaar brengen wij enkele speciale reeksen uit die in het teken staan van de 130ste verjaardag.
‘Dit en vorig jaar hebben wij ons gamma compleet vernieuwd en uitgebreid, de eerstvolgende lancering van een nieuw model is gepland voor 2026. Dat wordt een kleiner broertje van de Elroq. Elektrificatie en het ontwikkelen van nieuwe SUV-modellen blijven sowieso een topprioriteit voor onze ontwerpers en ingenieurs. Daarnaast bouwen wij in India en Vietnam modellen die specifiek voor die markten zijn ontwikkeld en aan de behoeften van de mensen ter plaatse beantwoorden. Zoals gezegd, Skoda kijkt door de bril van de consument. En dat weerspiegelt zich in de spirit die zowel onze modellen als onze medewerkers uitstralen. Wij vormen een grote community. Hand in hand, alles voor de klant.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier