130 jaar Touring: ‘De meeste mensen weten niet eens wat een file is’

Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

Touring bestaat 130 jaar. Wat als fietsclub begon, met als doel om de wegen te verbeteren die werden kapotgereden door zwaarbeladen karren met paarden, ziet er anno 2025 helemaal anders uit. Touring is de grootste mobiliteitsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van alle weggebruikers.

Voor Touring in 1895 als Touring Club begon, was er in België en de ons omringende landen van mobiliteit nauwelijks sprake. Paard en kar beheersten het straatbeeld, fietsers waren een rariteit. De wegen lagen er erbarmelijk bij, plaatsnaamborden en wegwijzers waren nagenoeg onbestaande.

2000 leden in 1895

Voor Roger de Goeij was dat het signaal omfietspaden van één meter breed aan te leggen en fietstaksen in te voeren om het onderhoud van de fietswegen te kunnen betalen. Zijn gedachtegoed en actie leiden in de zomer van 1891 tot de oprichting van de ‘Ligue Nationale pour l’Amélioration des Routes’.

De activiteiten van de Touring Club de France inspireren de Oostendenaar Gaston Beirlaen, lid van de Cycling Club van Laken, in 1895 om de Touring Club van België op te richten. Na één jaar telt TCB al 2000 leden. Vergeleken met de 40.000 fietsers op dat moment overtreft de respons de verwachtingen.

Twee maanden later verschijnt de allereerste editie van Le Bulletin Officiel, het maandelijkse ledenblad en de facto het eerste Belgische toeristische ledenmagazine – tot 1908 enkel in het Frans. TCB mag zich dan al Koninklijke Touring Club van België noemen, een gunst van de toenmalige koning Leopold II. 

Nieuwe tijden, nieuwe organisatie

We maken een sprong in de tijd. In 1948 duiken de eerste twaalf wegenwachters met zijspan van Touring Wegenhulp op in het straatbeeld. Nog datzelfde jaar sluiten 12.000 automobilisten zich aan. Hun aantal loopt snel op tot ruim 100.000.

Touring werpt zich hoe langer hoe meer op als de belangenverdediger van alle weggebruikers, voert een verzekering voor dodelijke ongevallen in en overtuigt de overheid van verkeersveiligheid een aandachtspunt te maken. TCB richt een eigen reisbureau op en verkoopt behalve treintickets ook tickets voor scheeps- en vliegreizen.

Bandenpech behoort tot de top 3 interventies.

1958 is een bijzonder jaar, niet alleen omwille van de Wereldtentoonstelling. TCB introduceert immers Touring Hulpbetoon, later omgedoopt tot Touring Assistance. Om technische bijstand in het buitenland te kunnen garanderen, wordt TCB lid van de wereldfederatie van Touring Clubs en automobilistenverenigingen. In 1967 start Touring Wegenhulp met de gedeeltelijke terugbetaling van pechkosten via een specifieke verzekering.

In de daaropvolgende decennia verbreedt Touring zijn werkterrein en profileert het zich steeds nadrukkelijker als een mobiliteitsorganisatie met een klare visie op de toekomstige mobiliteit. Touring gaat hierover in debat met alle betrokkenen en schuwt controversiële onderwerpen niet.

Stand van zaken

Wat is de situatie vandaag en hoe ziet de toekomst er uit voor de 130-jarige? Wij vragen het aan Joost Kaesemans, voluit directeur Public Affairs & Public Policy van de mobiliteitsorganisatie. ‘Wie Touring zegt, denkt spontaan aan wegenwachters en reisbijstand. Die perceptie is maar een deel van het verhaal. Door de jaren heen hebben wij vele andere activiteiten ontwikkeld en partners om ons heen verzameld die niet meteen worden geassocieerd met mobiliteit of reizen maar die strategisch en maatschappelijk erg belangrijk zijn. Het is goed om te weten dat wij niet alleen bijstand verlenen aan onze leden maar ook aan gestrande klanten van automerken en lease- en verzekeringsmaatschappijen.’

De wegenwachters zijn de klok rond onderweg om hulp te bieden Touring.

Nieuwe situatie

‘Het Belgische wagenpark, met een zeer hoog aandeel bedrijfswagens, is de voorbije vijf jaar ingrijpend veranderd door de opkomst van de elektrische auto. De omslag van thermische naar elektromotoren vereist bijkomende technische kennis van onze wegenwachters, extra gereedschap en zelfs nieuwe interventievoertuigen. Een e-auto kun je niet zomaar afslepen, die moet worden getakeld. Daar heb je een andere categorie van voertuig voor nodig. Dat betekent echter ook dat de wegenwachter over een rijbewijs C moet beschikken. In tegenstelling tot de sleepdiensten proberen wij herstellingen zo veel mogelijk ter plaatse uit te voeren. In ruim de helft van de interventies slagen onze wegenwachters daar ook in. Daardoor kunnen gestrande autobestuurders hun reis met hun eigen auto verderzetten en voorkomen wij onnodig ongemak en tijdverlies.’

Hoe zit het met de betrouwbaarheid van de nieuwe generatie auto’s?

Joost Kaesemans: ‘De betrouwbaarheid van auto’s is de voorbije jaren sterk toegenomen en dat geldt ook voor de nieuwe generatie elektrische auto’s. Een e-auto telt veel minder bewegende onderdelen die kunnen verslijten of defect raken. Als er al een onderdeel niet meer functioneert, is dat meestal de kleine 12 Volt-batterij. Bandenpech daarentegen staat nog altijd in de top 3 van interventies, door banden die te oud of in slechte staat zijn, en door de nieuwe generatie auto’s die fors zwaarder is. De meeste automobilisten onderschatten het belang van de autoband. Autobestuurders die een grotere reis voor de boeg hebben, raden wij aan om hun auto voor vertrek aan een grondige inspectie te onderwerpen. Zij kunnen dat zelf doen of een beroep doen op onze expertise of die van hun garagist.’

Hoe goed functioneert pechverhelping in het buitenland tijdens de vakantie?

Joost Kaesemans: ‘Touring is lid van de internationale organisatie ARC Europe die in de meeste gevallen uitstekend werkt. De pechcentrales zijn de klok rond bemand door deskundig en meertalig personeel. Dat betekent niet dat alles altijd even vlot verloopt. Elke situatie is anders. De repatriëring van een gezin met vijf kinderen in een uithoek van Europa kost meer tijd en moeite dan wanneer het gezin maar één of twee kinderen telt.

Wij raden onze leden aan om goed voorbereid op reis te vertrekken en zich grondig te informeren over wat mag én moet in het land van bestemming maar ook in de landen die zij op hun weg doorkruisen. Weet ook dat er een onderscheid bestaat tussen een verzekering voor technische en medische bijstand. Vooral de kosten voor medische bijstand kunnen in de Verenigde Staten of in Aziatische landen zeer hoog oplopen. Ik ken gevallen van mensen die hun huis hebben moeten verkopen om een Amerikaanse ziekenhuisrekening te kunnen betalen. Wie een reisverzekering bij Touring boekt en bij een medisch probleem telefonisch contact opneemt met onze centrale zal altijd in zijn eigen taal te woord gestaan worden. Zij of hij mag ervan uitgaan dat onze dokters contact opnemen met hun collega’s in het buitenland. Daarnaast heeft Touring prijsafspraken met een groot aantal ziekenhuizen in het buitenland, precies om te voorkomen dat de ziekenhuisfactuur abnormaal hoog oploopt.’

Touring-woordvoerder Joost Kaesemans in de bres voor alle weggebruikers.

Verdediger van de belangen van alle weggebruikers 

Touring benadrukt de belangen van alle weggebruikers te verdedigen, tegenover de overheid maar ook tegenover de fabrikanten van auto’s en (motor)fietsen. In de meeste gevallen gebeurt dat op een discrete, gedecideerde manier. Onder andere gordelplicht en snelheidsbeperkingen zijn er gekomen op vraag van en onder druk van de mobiliteitsorganisatie.

Touring zetelt in tal van officiële overlegorganen en verheft daar zijn stem in het debat over onder andere elektrisch autorijden of de invoering van rekeningrijden. ‘Als wij de klimaatverandering willen afremmen, dan kunnen wij niet om elektrisch rijden heen. Tot nader bericht biedt die technologie de meeste voordelen en bereikt die de hoogste efficiëntiegraad. Wij moeten er daarom alles aandoen om elektrisch rijden toegankelijk en betaalbaar te maken voor een zo groot mogelijk aantal mensen.

‘Terzelfdertijd moeten wij een oplossing vinden voor het ongemak en de nadelen die inherent zijn aan elektrisch autorijden. Hoe ik tegen rekeningrijden aankijk? Op het eerste gezicht lijkt het een logische oplossing om files te voorkomen. Maar ik vrees dat de werknemers de kosten zullen verhalen op hun werkgever en dat rekeningrijden ten koste zal gaan van de concurrentiepositie van onze bedrijven. Mijn grootste bezwaar tegen rekeningrijden is dat de meeste mensen niet eens weten wat een file is. Ik geef toe dat de perceptie anders is. Ik baseer mij op wetenschappelijk onderzoek dat zwart-op-wit bewijst dat de overgrote meerderheid van automobilisten zelden wordt geconfronteerd met een structurele file. Zij zouden dus moeten betalen voor iets waar zij niks mee te maken hebben en dus geen last van ondervinden. Kilometerheffing als extra belasting, eerder dan als mobiliteitsmaatregel, daar pas ik voor.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content