‘Atoma-schriftjes met geheime afspraken over grondwetsherziening in kluizen van alle partijen’

Jan Jambon © Belga

Naast het regeerakkoord zijn er Atoma-schriftjes die in de kluizen liggen van de vier regeringspartijen. Daarin staan afspraken over grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar verklaard zullen worden.

Volgens de nieuwssite Apache heeft N-VA-vicepremier Jan Jambon tijdens een lezing voor de Vlaams-nationalistische studentenvereniging KVHV Antwerpen bevestigd dat er tussen de regeringspartijen afspraken zijn gemaakt over de artikelen uit de Grondwet die voor herziening vatbaar kunnen worden verklaard, zodat deze na de volgende verkiezingen kunnen worden gewijzigd. Volgens Apache zou Jambon gezegd hebben “zelfs het artikel 195 over de procedure van staatshervormingen te zullen kunnen pakken”. “

Schuldig verzuim

Naast het regeerakkoord zijn er Atoma-schriftjes die in de kluizen liggen van de vier regeringspartijen. Daarin staan afspraken over grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar verklaard zullen worden. Ik denk dat we zelfs het artikel 195 over de procedure van staatshervormingen zullen kunnen pakken”, citeert Apache Jambon.

Volgens Apache verdedigde de minister de deelname van N-VA aan de federale regering. Een sociaaleconomisch herstelbeleid en hervormingen van migratie en justitie maken goed dat er communautair de komende vijf jaar niets zal veranderen. “We hadden geen partners voor het confederalisme”, zei hij daar volgens Apache over. “We hadden ofwel thuis kunnen gaan zitten, ofwel het deel van ons programma uitvoeren dat mogelijk was. Het zou schuldig verzuim zijn geweest als we dat niet hadden gedaan.” “Het is mijn aanvoelen en ook onze strategie dat de PS een volgende staatshervorming zal vragen.”

Gênante posities

Volgens de nieuwssite zou Jambon met een aantal anekdotes hebben laten verstaan dat de N-VA in afwachting niet voor de lokroep van de Belgische macht zwicht. “Ik moet nu de koning ontvangen. Dat brengt mij soms in heel gênante posities. Maar op het kabinet hebben we alle Belgische vlaggen weg gehaald. Er hangt enkel nog één koningsportret waar de journalisten komen.” “Ik ben nu een Belgische vicepremier: dat wil ik eigenlijk helemaal niet zijn. Is het dit allemaal dan wel waard? Die vraag houdt mij elke dag bezig”, zou Jambon ook gezegd hebben.

Op het kabinet-Jambon klinkt het dat er geen feitelijke onwaarheden in het artikel van Apache staan, maar ze willen toch een aantal zaken nuanceren. “De indruk wordt gewekt dat de minister elke dag tegen zijn zin komt werken, terwijl het tegendeel waar is. We hebben een goed regeerakkoord en we zijn goed bezig dat uit te voeren”, klinkt het bij de woordvoerder. “De kwestie van de voor herziening vatbaar te verklaren artikelen is nu niet aan de orde, maar voor het einde van de legislatuur. En dat het voor een Vlaams-nationalist wat aanpassen is om in een Belgisch, federaal kader te werken, met bijhorende symboliek, hoeft niet te verbazen.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content