‘Asielbeleid verschuift steeds meer naar uitsluiting’

Volgens Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, biedt de nieuwe opvangwet geen oplossing. “De nadruk komt meer en meer op uitsluiting.”

Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen zullen nu nog meer asielzoekers op straat gezet worden zonder opvang en begeleiding. “Een schending van hun mensenrechten”, klinkt het bij de onafhankelijke organisatie die opkomt voor vluchtelingen en asielzoekers. “De nadruk die vroeger lag op materiële hulp en begeleiding lijkt nu te komen liggen op een beleid van uitsluiting.”

Daarmee wijst de organisatie naar de schrapping van het recht op opvang en begeleiding voor een aantal categorieën van asielzoekers. EU-burgers, bijvoorbeeld, hebben de eerste drie maanden dat ze in België verblijven geen recht meer op steun van het OCMW. Asielzoekers kunnen nu ook enkel nog opvang genieten bij hun eerste aanvraag. Die uitsluiting is hen het “recht op een menswaardige opvang ontnemen”, meent Vluchtelingenwerk.

Bovendien zullen de mensen die vanaf de tweede asielaanvraag geen opvang meer krijgen, op straat belanden. Opnieuw geen oplossing voor de asielcrisis, dus.

Vrijwillige terugkeer

Vluchtelingenwerk vindt het dan weer positief dat voor het eerst een traject wordt aangeboden, waarbij ruimte is om de asielzoekers te begeleiden bij een vrijwillige terugkeer naar hun land van herkomst. Om daarvan echter een realistische optie te maken, waarschuwt de organisatie, “is wel nood aan voldoende flexibiliteit en tijd.” (SD)

Volg Knack op Twitter

Volg Knack op Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content