‘Arco-coöperanten krijgen niet alle geld terug’

Minister Geens lanceert volgens De Tijd de term 'haircut' © Belga

Tijdens de regeringsonderhandelingen heeft uittredend minister van Financiën Koen Geens voorgesteld de Arco-coöperanten een “haircut” te geven – dat wil zeggen dat ze niet al hun centen zullen terugzien.

Dat schrijven De Tijd en L’Echo.

Technische details zijn er volgens de kranten nog niet, maar in het voorstel van Geens (CD&V) zouden de Arco-coöperanten maar een deel van hun “spaarcenten” terugkrijgen.

De christelijke arbeidersbeweging Beweging.net, voorheen het ACW, zal eveneens een symbolische bijdrage moeten leveren om de coöperanten te vergoeden. Ook Belfius zal als erfgenaam van Bacob, de voormalige bank van de christelijke arbeidersbeweging, een duit in het zakje moeten doen. Maar het leeuwendeel van het geld zal toch moeten worden opgehoest door de belastingbetaler, aldus De Tijd.

Volgens de krant is het nog altijd maar de vraag of deze nieuwe regeling zal worden aanvaard door de Europese Commissie. Dat de staatsbank Belfius een deel van de middelen zou moeten leveren om de Arco-spaarder te kunnen vergoeden, dreigt op een nieuw veto van de Europese Commissie te botsen.

Eerder verzette de Europese Commissie zich ertegen dat de 800.000 coöperanten behandeld zouden worden als spaarders, met alle staatsgaranties vandien.

Binnen de regeringsonderhandelingen zoekt de CD&V een zo gunstig mogelijke regeling voor de Arco-coöperanten. De andere onderhandelaars, en met name de NV-A, willen de CD&V daar een politieke prijs voor laten betalen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content