‘Appels en peren helft goedkoper dan normaal’

Peren, te koop in de veiling van Haspengouw © Belga

Fruitboeren krijgen volgens de veiligen nog maar 25 cent per kilo appels of peren. Dat is de helft van wat ze normaliter in dit seizoen ontvangen.

Dat schrijft De Tijd.

De fruitprijzen staan volgens Christian Gustin, commercieel directeur van de Belgische Fruitveiling in Sint-Truiden, op hun laagste punt in 10 jaar.

De lage prijzen zijn volgens de sector een gevolg van een goede oogst maar vooral van de importban die Rusland op 7 augustus afkondigde voor een aantal Europese voedingsproducten. Daardoor is er een overaanbod op de Europese markt.

“Producenten krijgen nu minder dan de helft van wat ze vorig jaar in deze periode voor hun appelen en peren kregen. Gemiddeld ontvangen telers van appelen en peren nog 25 cent per kilo, niet eens voldoende om uit de kosten te raken”, aldus Gustin.

Philipe Appeltans, algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen, spreekt zowel voor appels als voor peren van “een prijsdaling met 40 à 50 procent ten opzichte van de normale prijsvorming in deze periode van het jaar”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content