Antwerpse socialisten keuren SP.A-lijst goed, met Tom Meeuws op tweede plaats

SP.A Antwerpen trekt naar de verkiezingen met de lokale voorzitter Tom Meeuws op de tweede plaats © Belga

SP.A trekt in Antwerpen naar de kiezer met als lijsttrekker Jinnih Beels, die hamert op haar onafhankelijkheid en geen partijkaart van SP.A wil aannemen. Tom Meeuws staat op de tweede plaats.

Op een ledencongres heeft de Antwerpse afdeling van SP.A zaterdag de lijst goedgekeurd voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Dat was in principe een formaliteit, maar gezien de ongewone situatie waarin de partijafdeling zich bevindt, was het toch nog afwachten of de leden hun partijbestuur zouden volgen. Lijsttrekker Jinnih Beels is immers een onafhankelijke kandidaat en nummer twee Tom Meeuws, de lokale partijvoorzitter, is het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek omwille van zijn afscheid als directeur bij De Lijn Antwerpen dat zou hebben gekaderd in financieel wanbeleid en het overschrijden van zijn bevoegdheden.

De lijstvorming bij de Antwerpse socialisten verliep de voorbije maanden behoorlijk stormachtig. Vorig najaar openbaarde de partij nog plannen om ‘Samen’ met Groen naar de Antwerpse kiezer te trekken, maar dat project liep al snel met een sisser af. Na herhaaldelijke heisa rond de figuur van Tom Meeuws, onder meer omwille van de onthullingen over zijn afscheid bij De Lijn, trok Groen de stekker uit Samen. Meeuws had zelf ook al zijn ontslag aangeboden aan het partijbestuur, maar dat bleef achter hem staan.

Na het opdoeken van Samen slaagde Meeuws erin de geplande nummer twee van die lijst, voormalig politiecommissaris Jinnih Beels, als onafhankelijke aan boord te halen. Beels kreeg meteen ook het lijsttrekkerschap toegeschoven en aanvaardde dat, zij het nog steeds zonder zich een partijkaart aan te schaffen. Meeuws zelf kreeg de tweede plaats, hoewel er intussen een gerechtelijk onderzoek naar zijn praktijken bij De Lijn is geopend. De heisa daarrond stuurde zowel de aankondiging van het lijsttrekkerschap van Beels als de voorstelling van ATV-journalist Karl Apers als ‘wit konijn’ in de war. De partij wil nu echter ‘vooruit kijken’ en ‘de Antwerpenaar overtuigen dat socialisten meer dan ooit nodig zijn’ in de stad.

Vijf onafhankelijken op eerste vijftien plaatsen

De SP.A-lijst vertoont nog acht lacunes, die nog opgevuld kunnen worden met extra ‘verruimingskandidaten’ – waarover nog gesprekken lopen – of eigen militanten. Na Beels en Meeuws volgen Vlaams parlementslid Güler Turan, gemeenteraadslid Karim Bachar en OCMW-raadslid Tatjana Scheck. Bij de top vijftien staan er vijf onafhankelijken, op de hele lijst tot nu toe tien. Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache duwt de lijst en krijgt onderaan het gezelschap van voormalig minister Monica De Coninck en Europees parlementslid Kathleen Van Brempt. Opvallend is dat ook de huidige gemeenteraadsleden Fauzaya Talhaoui, Toon Wassenberg en Greet Van Gool mee achteraan aansluiten en dus vooral de lijst steunen in plaats van nog voluit voor een gemeenteraadszitje te gaan. Nieuwe bekende gezichten Karl Apers (14) en KUL-prof Marc Swyngedouw (20), die wel lid (geworden) zijn, hebben een plaats buiten de top tien gekregen

Partner Content