Antwerpse moskeeën dienen klacht in tegen Vlaams Belang en Tom Van Grieken

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. © belga

De Al Aqsa Moskee en het naastgelegen Cultureel Centrum Moskee Omar in Antwerpen-Noord dienen klacht in tegen de partij Vlaams Belang en haar voorzitter Tom Van Grieken.

Ze hadden beelden verspreid van moslims die aan de moskee stonden aan te schuiven op de dag van het Offerfeest met de opmerking: ‘Dit is de echte reden waarom héél de provincie Antwerpen gestraft wordt.’ Volgens de moskeeën wordt zo aangezet tot haat en discriminatie.

Door een verstrenging van de coronamaatregelen moest het Offerfeest op 31 juli noodgedwongen plaatsvinden in de eigen sociale bubbel. Het overgrote deel van de moskeeën sloot de deuren. Slechts enkele besloten om – conform de coronamaatregelen – een beperkt aantal gelovigen toe te laten voor het offerfeestgebed, waaronder de Al Aqsa Moskee in Antwerpen-Noord. “Doordat er aan de ingang en in de moskee zelf veiligheidsmaatregelen van kracht waren, zoals het ontsmetten van de handen, werd het op een bepaald moment steeds drukker in de straat. De politie is toen ter plaatse gekomen om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende afstand hield. Er werden geen inbreuken op de veiligheidsmaatregelen vastgesteld”, stelt de moskee.

Tom Van Grieken en Vlaams Belang plaatsten echter een video op sociale media die gemaakt werd voor de komst van de politie en waarop aanschuivende moslims te zien zijn. “Ongelooflijk! Vandaag aan de moskeeën in Antwerpen-Noord. Dit is de echte reden waarom heel de provincie Antwerpen gestraft wordt”, klinkt de bijbehorende boodschap.

De moskeeën vinden dat aanzetten tot haat en discriminatie. “Die momentopname van drukte op straat weerspiegelt geenszins de manier waarop er aan de ingang en binnen in de moskee maatregelen werden getroffen”, klinkt het. “Dat bericht is duidelijk bedoeld om moslims en moskeeën de schuld te geven van het stijgende aantal coronabesmettingen en hen verantwoordelijk te stellen voor de inperkingsmaatregelen die in Antwerpen gelden.”

Tom Van Grieken lijkt niet onder de indruk van de klacht. “Laat het proces maar komen. Als de waarheid naar buiten brengen fout is, dan ben ik schuldig. Het Vlaams Belang is meer dan ooit de spreekbuis van buurtbewoners naar wie de politiek niet meer wil luisteren”, zegt de partijvoorzitter in een reactie. “Wat in politiek correcte kringen ‘bepaalde sociale groepen’ heet, benoem ik gewoon bij naam. Als het over volksgezondheid gaat, moeten de politiek correcte oogkleppen zeker af.”

Partner Content