Antwerpen en foorkramers hebben akkoord over Sinksenfoor

© Belga

Het stadsbestuur van Antwerpen en vertegenwoordigers van foornijveraars hebben hun akkoord over de Sinksenfoor van 2015 meegedeeld. Die zal dit jaar plaatsvinden op de site Spoor Oost in Borgerhout.

In Antwerpen hebben het stadsbestuur en vertegenwoordigers van foornijveraars op een gezamenlijke persconferentie meer toelichting gegeven bij de Sinksenfoor editie 2015. Na maandenlange onderhandelingen kwamen beide partijen overeen dat die van 23 mei tot 12 juli zal plaatsvinden op de site Spoor Oost in Borgerhout. De foorkramers verkregen in ruil voor de (tijdelijke) verhuis verschillende toegevingen zoals een later sluitingsuur (2 uur) op vrijdag en zaterdag in juli en een financieel duwtje in de rug.

Korting op standrechten

Omdat heel wat foorkamers vrezen voor een lager bezoekersaantal vanwege de nieuwe locatie, zal de stad dit jaar eenmalig een korting van 50 procent (zowat 350.000 euro) op het vlak van standrechten toekennen. De stad gaat ook een grote promocampagne houden via de stedelijke kanalen, de regionale zender ATV en affiches in het straatbeeld. Om het terrein in gereedheid te brengen en aantrekkelijk te maken voor de bezoekers investeert de stad dan weer 600.000 euro. De geluidsnormen van vorig jaar blijven gelden en er komt cameratoezicht.

‘Evaluatie maken’

Of ook de komende jaren de Sinksenfoor nog op Spoor Oost zal plaatsvinden is niet duidelijk. “Na de foor gaan we samen een evaluatie maken”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). “We hebben uiteraard al over de toekomst gesproken, maar het zou niet raadzaam zijn daar nu al uitspraken over te doen.” De investeringen in het terrein kunnen in ieder geval nog dienen voor andere toekomstige evenementen, klinkt het nog.

De vertegenwoordigers van de foorkramers reageerden tevreden. “De Antwerpenaar mag niet het slachtoffer worden van dit dossier en daar zullen we voor zorgen”, zegt Denis Delforge. “Dit plan was de beste optie voor 2015, we gaan dan ook allen samen voor een topeditie.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content