Antwerpen: betwiste wijziging missietekst OCMW doorgevoerd

Fons Duchateau, schepen va Diversiteit in Antwerpen © BELGA

De OCMW-raad van Antwerpen een wijziging van de basismissie van de organisatie doorgevoerd. Het grootste deel van de oppositie en het middenveld waren tegen.

Na voorafgaand protest van de oppositiepartijen SP.A, Groen en PVDA en van de koepelorganisatie Antwerps Platform van Sociale Middenveldorganisaties werd de tekst wel nog licht aangepast, vooral om het middenveld gerust te stellen. Waar het OCMW in zijn uit 2001 daterende missietekst nog de sociale grondrechten van iedereen die in Antwerpen verblijft ‘garandeert’, wordt dat nu ‘draagt bij aan de maximale realisatie van’ de sociale grondrechten.

‘Realistischer’

De tegenstanders vreesden onder meer dat het OCMW zo ‘afstapt van haar eindverantwoordelijkheid om elke Antwerpenaar een menswaardig bestaan te garanderen’. De OCMW-raad voegde het woord ‘maximale’ nog toe om voor iedereen duidelijk te maken dat de organisatie niet minder engagement opneemt dan voorheen, maar louter een update van de missietekst wilde die beter bij de realiteit aansluit. Van het OCMW kan immers gezien de samenwerking met de vele partnerorganisaties vandaag niet meer verwacht worden dat het instaat voor alle basisrechten zoals ook bijvoorbeeld huisvesting en werk, luidt de redenering. Ook de tweede zin van de missie werd wat aangepast om meer de focus te leggen op de individuele bijdrage van de hulpbehoevende.

‘In andere steden staat in de missie van het OCMW trouwens al veel langer een meer realistische formulering’, klinkt het op het kabinet van OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). ‘Zo heeft men het in Gent over het ‘ondersteunen’ van de grondrechten en in Brugge en Oostende over ‘streven naar’. Antwerpen doet hier gewoon een reality-check, aan het beleid verandert niets.’

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content