‘André Denys beste bewijs dat vriendschap in de politiek bestaat’ (Kris Peeters)

© Belga

In het Gentse UZ is op 65-jarige leeftijd ere-gouverneur André Denys overleden.

André Denys verloor de strijd tegen longvlieskanker. “Hij heeft tot het allerlaatste de strijd gestreden. Het was een bijzonder moedige strijd”, aldus zijn zoon.

André Denys overleed rond 22.40 uur in intieme kring in het Gentse UZ. Een uitvaartplechtigheid is zaterdag gepland in de Gentse Sint-Baafskathedraal.

‘Zijn hele leven ten dienste’

Voor Vlaams minister-president Kris Peeters vormt de figuur van Denys “het beste bewijs dat vriendschap ook in de politiek bestaat, over partijgrenzen heen”.

“André heeft zijn hele professionele leven ten dienste gestaan van de mensen. Als gouverneur van Oost-Vlaanderen, maar ook als parlementslid en in zijn andere professionele bezigheden, voerde hij zijn taken met verve en passie uit”, aldus Peeters. “Maar bovenal was hij een heel aangename man.”

‘Flandrien in alle betekenissen van het woord’

Ook Sas van Rouveroij, fractieleider van Open VLD in het Vlaams Parlement, reageert verslagen op het nieuws. “Hij is ons veel te vroeg ontvallen”, zei van Rouveroij in een eerste reactie op het VRT-radioprogramma De Ochtend.

“Zijn levenservaring was groot, maar zijn hart was heel warm en stond open voor iedereen”, aldus van Rouveroij.

Volgens van Rouveroij, was Denys “een flandrien in alle betekenissen van het woord” en “legde hij zijn ziel in alles wat hij deed”. “Hij was enorm geliefd in liberale middens”, zegt van Rouveroij.

Op de vraag of Denys misschien te zacht was voor de politiek, antwoordde van Rouverij: “Maar zo zacht was hij niet altijd, hoor. Denk maar aan zijn periode als fractieleider in het Vlaams Parlement. Ik word nu nog vaak herinnerd aan hoe hij de dingen aanpakte. Hij heeft echt een spoor getrokken”.

Pensioen

André Denys werd op 6 januari 1948 in het West-Vlaamse Gistel geboren. Na een carrière als leerlooier in een familiebedrijf startte hij zijn politieke loopbaan in 1977, wanneer hij gemeenteraadslid werd voor de liberalen in het Oost-Vlaamse Zulte. Dat lokaal mandaat oefende hij tot 2004 uit.

André Denys werd in 1981 ook verkozen als volksvertegenwoordiger en zetelde tot zijn gouverneursambt in het Vlaams Parlement (tot 1995 Vlaamse Raad), waar hij ook vijftien jaar fractieleider was voor de liberalen (PVV).

Op 1 december 2004 volgde André Denys Herman Balthazar op als gouverneur van Oost-Vlaanderen, een functie die hij tot 31 januari 2013 vervulde. Sinds 1 februari was de politicus met pensioen.

In oktober 2010 werd longvlieskanker vastgesteld bij André Denys. Hij bleef al die tijd in functie. (Belga/TE)

Ook op Twitter regent het reacties op het overlijden van André Denys.

Premier Elio Di Rupo: “Afscheid van een groot politicus, iemand die mensen samenbracht. Veel sterkte aan de familie en vele vrienden van André Denys.”

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten: “Afscheid van een groot man, politicus en gouverneur van het volk. De Flandrien is niet meer, de laatste col werd hem teveel. Vaarwel André”

Open VLD-minister Alexander De Croo: “Vaarwel @denysandre. Zijn ganse leven vol overgave, de laatste jaren met onaangetaste vechtlust. Een warme innemende mens”

Open VLD-Kamerfractielieder Patrick Dewael: “Dank @denysandre voor je tomeloze inzet, je enorme moed, de fijne fietsmomenten, en vooral, je warme vriendschap… Tot het laatst”

CD&V-voorzitter Wouter Beke: “Vlaanderen verliest een sterk politicus, toegewijde gouverneur en een warme man.”

Bart Tommelein (Open VLD): “De liberalen verliezen een monument.”

SP.A-minister Freya Van den Bossche : “Nooit een politicus ontmoet die met meer compassie en liefde zijn taak volbracht als André Denys. Mag hij een voorbeeld zijn voor velen.”

N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke: “Ik koester de vele herinneringen aan André Denys. Een goed mens, een grote meneer. In die volgorde. Veel van te leren. Dag André.”

N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers: “Heel jammer dat hem geen lange mooie dag gegund is geweest. ”

Peter Dedecker (N-VA): “Grote meneer en fijne man.”

Stefaan Van Hecke (Groen): “Afscheid van een warm en integer politicus, gouverneur en mens. Een voorbeeld voor velen”

Joris Van Hauthem (Vlaams Belang): “André Denys overleden. Voorbeeld van hoe een politicus groots kon zijn in eenvoud”

Dave Sinardet: “André Denys. Zo zouden er meer politici moeten zijn. En meer mensen vooral”

VRT-journalist Marc Van de Looverbosch: “André Denys… Een fijne, gevoelige, warme mens binnen en buiten de politiek”

Journalist Marc Reynebeau: “Fijne mens, André Denys. Alleen aan kapsones ontbrak het hem”

Geert Noels, een fietsvriend van Denys: “André Denys gaat te vroeg heen. De fietsende gouverneur die veel positieve energie uitstraalde. Ik zal je missen André.”

VRT-sportjournalist Karl Vannieuwkerke: “Sterkte aan de familie van André Denys bij dit groot verlies. Bevlogen mens, wielerliefhebber in hart en nieren.”

Ook het laatste Twitter-bericht van Denys zelf wordt intussen volop geretweet. De laatste tweet van Denys luidde: “Geniet van de mooiste momenten in het leven. De bekerzege moet een mooi ogenblik zijn in het leven van de @KRCGEnkofficial. Proficiat! ”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content