Amerikaanse Senaat stemt in met enkele inperkingen wapenwet

Republikeins Senator John Cornyn van Texas met journalisten op 23 juni 2022.

Voor het eerst in tientallen jaren heeft een meerderheid in de Amerikaanse Senaat zich geschaard achter een hervormde wapenwet, die enkele beperkingen invoert. 65 van de senatoren stemden voor het wetsvoorstel, 33 stemden tegen. De tekst verhuist nu naar het Huis van Afgevaardigden. Verwacht wordt dat daar, nog voor het zomerreces, een goedkeuring volgt.

President Joe Biden had na de schietpartijen van de voorbije weken een verregaandere hervorming bepleit. Hij wilde een verbod op semiautomatische geweren en bijbehorende magazijnen.

Zo ver kwam het niet, maar toch wordt deze hervorming beschouwd als een vooruitgang. Het is ook een zeldzame keer dat de twee partijen erin slagen een compromis te sluiten over een thema dat de Amerikaanse samenleving zo verdeelt.

Het 80 pagina’s tellende voorstel voorziet onder meer in strengere juridische en psychologische achtergrondcontroles voor 18- tot 21-jarigen die en wapen willen kopen. Er zou ook harder worden opgetreden tegen de illegale verkoop van wapens.

De wet werd goedgekeurd op dezelfde dag dat het Hooggerechtshof besloot dat een wet uit de staat New York, die het dragen van een vuurwapen in de openbare ruimte verbood als daar geen specifieke aanleiding toe was, ongrondwettelijk was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content