Amerikaanse robot ‘Perseverance’ op weg naar Mars

Een Atlas V-raket met de Marsverkenner 'Perserverance' aan boord. © belga

Vanop de ruimtehaven Cape Canaveral in Florida is donderdag een Atlas-draagraket gelanceerd die de Amerikaanse Marsverkenner ‘Perseverance’ naar de Rode Planeet moet slingeren, zo was rechtstreeks te volgen op NASA TV.

Om 13.50 uur Belgische tijd, precies zoals gepland, vertrok een krachtige Atlas-V draagraket van lanceerbedrijf United Launch Alliance. Zowat vijftig tot zestig minuten later moet de Perseverance vrijkomen, de jongste Marsrobot van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA. De landing in de Jezerokrater is voor 18 februai voorzien.

De zowat een ton wegende Perseverance moet zoeken naar sporen van vroeger microbiologisch leven. Bovendien moet de robotjeep het klimaat en de geologie van onze buurplaneet onderzoeken, door het nemen van stalen van stenen en stof. De missie moet tevens toelaten nieuwe technologie voor toekomstige onbemande en bemande missies naar Mars te testen.

Vinciane Debaillie, een wetenschapster van de ULB, is een van de vijf vorsers die het Europese Ruimtevaartbureau ESA heeft aangesteld om mee te werken met de 2,7 miljard dollar kostende Marsmissie. Haar werk bestaat onder meer uit de besturing van de robot, het documenteren van waarnemingen en het behandelen van gegevens. Ze maakt ook deel uit van het wetenschappelijk comité. Wetenschappers willen ook meer leren over het ontstaan van het universum.

De jeep draagt een plakkaat mee dat hulde brengt aan de hulpdiensten en de gezondheidswerkers die met de coronapandemie te maken hebben gekregen, zegt de NASA. Het is de elfde lancering naar Mars met een Atlas waarvan de Belg Karel Bossart de “vader” is. In de voorbije weken hebben ook de Verenigde Arabische Emiraten en China al een Marsverkenner gelanceerd. Ruwweg de helft van alle landingspogingen op Mars is mislukt.

Technische problemen

Enkele uren na de lancering doken enkele technische problemen op bij de robot. Zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld. De sonde gebruikt nu enkel haar essentiële functies.

Na lancering door een Atlas-V draagraket om 13.50 uur en uitzetting net geen uur later, liet de telemetrie echter tot ongeveer 17.30 uur op zich wachten. ‘Data geven aan dat het ruimteschip zich in een veilige modus heeft gezet, waarschijnlijk omdat een deel van het ruimteschip kouder was dan verwacht’ toen het zich ‘in de schaduw van de Aarde’ bevond. ‘Alle temperaturen zijn nu normaal’ Volgens gezaghebbende ruimtevaartwebsites zou er (ook) een klein probleem in de communicatie met de Marsverkenner zijn. Teams zouden er nog aan werken.

Partner Content