‘Als Open VLD kerncentrales vervroegd wil sluiten gaat het licht misschien zelfs voor 2020 uit’

Kerncentrale van Cattenom © EPA

De coalitiepartners N-VA en CD&V zijn niet te vinden voor het plan om mogelijk al voor 2025 de kerncentrales te sluiten. Zij zetten vorige week nog de deur open voor een verlengde levensduur van de kerncentrales.

Als Open VLD kerncentrales vervroegd wil sluiten gaat het licht misschien zelfs voor 2020 uit. Dat zegt Andries Gryffroy (N-VA) in een reactie op het energieplan van Open VLD. Het Vlaams parlementslid is wel lovend voor het voluntarisme dat de partij tentoonspreidt.

Vroeger sluiten

Open VLD houdt ondubbelzinnig vast aan de kernuitstap in 2025. De kernenergie moet volgens de partij worden vervangen door een decentraal energienetwerk, waarbij iemand met zonnepanelen bijvoorbeeld ook stroom kan leveren aan de buurman. De partij wil zelfs de mogelijkheden onderzoeken om de ‘scheurtjescentrales’ – Doel 3 en Tihange 2 – vroeger te sluiten, om de veiligheid te verzekeren.

“In mijn berekeningen dreigt er een tekort vanaf 2020 en ik stel vast dat die cijfers niet gecontesteerd worden”, reageert Gryffroy. “Als Open VLD centrales vroeger wil sluiten, kampen we dus mogelijk al eerder met een blackout.”

Ook N-VA pleit voor meer hernieuwbare energie, maar daarvoor is een transitieperiode nodig. “Onze wetgeving is immers nog niet klaar voor gedecentraliseerde productie en het zal nog enkele jaren duren vooraleer de batterijen voor de opslag zijn ingeburgerd.” Die overgang wil N-VA opvangen met gesubsidieerde gascentrales en mogelijk een latere kernuitstap. “Open VLD moet haar plan becijferen en bewijzen dat het werkbaar is”, besluit Gryffroy.

“Kerncentrales vóór 2025 sluiten wordt heel krap” (CD&V)

“2025 gaat er heel snel zijn. Kerncentrales eerder sluiten wordt erg krap.” Dat zegt Leen Dierick, energiespecialist van CD&V. “Ons uitgangspunt blijft 2025”, zegt Leen Dierick. “Als we eerder kunnen sluiten is dat goed, maar als het echt niet anders kan is het bespreekbaar om een centrale langer open te houden.” Alles staat of valt met de alternatieven, benadrukt CD&V.

“Natuurlijk moeten we volop inzetten op hernieuwbare energie, maar 2025 gaat er heel snel zijn. Als we nog gascentrales moeten bijbouwen, om bijvoorbeeld windstille periodes op te vangen, wordt dat moeilijk.” De partij dringt er nogmaals bij minister Marie Christine Marghem op aan om snel een energiepact op te stellen. “Want we moeten nu dringend alles becijferen en in wetten gieten.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content