Stella Bergsma

‘Als je een slecht mens bent, mag je eigenlijk alles. Wat een genot’

Sinds gisteren ben ik officieel feminist-af. God-allejezus wat een pak van mijn hart is dat, zeg. Alsof je een boerkini uittrekt.

Ik zal u vertellen hoe dat allemaal zo komt. ‘Heb jij vandaag wel getweet over de Saudische vrouwen’, las ik gisteren in mijn inbox toen ik mijn computer aanzette. Nee, had ik niet. Totaal niet, zelfs. Ik had de hele dag met mijn reet in de sauna gezeten. Beetje flirten met een tattooman in het bubbelbad. Het is een van de vele tweets met manstructies die ik krijg sinds ik me feministe noem: ‘Moet jij je niet inzetten voor je zusters in Oebie-Doebie en Verweggië?’, ‘Moet jij je niet keihard maken tegen clitoridectomie, uithuwelijking en verkrachting in andere landen dan Nederland?’, ‘Je hebt je prioriteiten verkeerd’, ‘Je bent best slim, maar je kiest de verkeerde kant’, ‘Je moet dit eens lezen’, ‘Kijk eens naar deze vijftig artikelen’, ‘Bekijk deze YouTube-filmpjes. Ik stuur je de links’, ‘Hier, een man die uitlegt waarom feminazi’s hoeren zijn. Ga dat maar bestuderen’.

Als je een slecht mens bent, mag je eigenlijk alles. Wat een genot

‘Ben jij wel een echte feministe?’ Dat wordt me veel gevraagd. ‘Houd jij je niet te veel met jezelf bezig?’ Het antwoord is: JA. Ja, ik houd me veel te veel met mezelf bezig. Ik wil het goed hebben. Ik denk aan mijn eigen clit in plaats van die van mijn zusters. Ik ben een egoïst, een gelukzoeker. Ik denk aan mezelf, net als de mensen die geen feminist zijn, of die niet claimen een goed mens te zijn.

Als je een slecht mens bent, mag je eigenlijk alles. Wat een genot. Je mag gewoon een nieuwe auto willen, je huis niet willen delen met vluchtelingen, je laten neuken door de buurman, en je kop in de frituur steken. Je mag gewoon de hele avond bier zuipen en anderen de les lezen op internet. Wat een heerlijkheid. Je kunt je er zelfs nog moreel superieur bij voelen, omdat je ze op hun ‘hypocrisie’ wijst. En zelf hoef je helemaal niets te doen! Je wordt juist geroemd om je verfrissende eerlijkheid.

Nou ben ik opportunist genoeg om voor mijn opportunisme uit te komen als dat zo uitkomt, dus ik tweette terug: ‘Nee. Ik heb schijt aan de Saudische vrouwen. Ik ben geen feministe. Ik ben gewoon een slecht mens, zoals u.’

Ha! Dat luchtte op. Meteen stroomden de likes binnen. Ik trok een biertje open en liet mijn buik uit mijn broek puilen. Kijken of er nog van die hypocriete feministen waren om te trollen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content