‘Alles is communautair, zeker sociaaleconomische problemen’

Archiefbeeld van de Ijzerwake. © Belga

Tijdens de 13e editie van de IJzerwake was kritiek te horen op de N-VA, zonder de partij bij naam te noemen, en het ontbreken van het communautaire in het Vlaams regeerakkoord. “De Vlamingen wordt verzocht om alle communautaire verzuchtingen op te bergen en enkel oog te hebben voor de sociaaleconomische problemen.”

De nieuwe Vlaamse regering heeft geen gemeenschappelijke visie op het verder institutioneel ontwikkelen van de eigen deelstaat. We hadden van een V-partij, zeker als leidende partij, meer verwacht.” Zo zei voorzitter Wim De Wit op de 13de IJzerwake.

De IJzerwake ontstond als een radicale afscheuring van de intussen opgedoekte IJzerbedevaart eind augustus. Zoals de voorgaande jaren zakten heel wat (ex-)mandatarissen van het Vlaams Belang naar de weide af. Ook enkele N-VA-parlementsleden zoals Lieve Maes, Karim Van Overmeire, Brecht Vermeulen en Jan Van Esbroeck tekenden present.

De Wit erkende dat de centrumrechtse Vlaamse regering beantwoordt aan de verkiezingsuitslag in Vlaanderen. Maar de samenstelling werd beïnvloed door de situatie op federaal vlak. “Dit is onmiskenbaar een inbreuk op de goede werking van de Vlaamse democratie”, vond hij. Deze regering zal zwaar moeten besparen, maar “wie enkel saneert zonder de transfers aan te pakken versterkt België en verzwakt Vlaanderen”.

Kritiek op N-VA

In de verschillende toespraken was kritiek te horen op de N-VA, zonder de partij bij naam te noemen, en het ontbreken van het communautaire in het Vlaams regeerakkoord. “De Vlamingen wordt verzocht om alle communautaire verzuchtingen op te bergen en enkel oog te hebben voor de sociaaleconomische problemen”, aldus De Wit. Maar Vlaanderen kan volgens hem geen antwoord bieden op de problemen zolang de beslissingsmacht over alle belangrijke dossiers federaal blijft en de miljardentransfers naar Wallonië niet stoppen. Alles, tot en met de vliegroutes boven Brussel, is communautair en dus zeker de sociaaleconomische problemen, klonk het.

De IJzerwake-voorzitter herhaalde dat de zesde staatshervorming voor hem een stap naar de ultieme vergrendeling is. “De enige mogelijkheid om daar nog vanaf te geraken is uit de Belgische grondwet te stappen”, stelde hij. Daarom moeten alle Vlaamse partijen, ook de Vlaams-nationale partijen, nu meer dan ooit hun verschillen opzij zetten en een gemeenschappelijke strategie ontwikkelen die leidt naar een onafhankelijk Vlaanderen. Het Vlaams parlement heeft volgens hem de democratische legitimiteit om buiten de grondwet te treden en onderhandelingen te starten over de opdeling van België.

‘Ontbindt de Europese Unie’

De gastspreker, de Nederlandse eurosceptische publicist Thierry Baudet, betoogde dat het idee dat nationalisme tot oorlog zou leiden en Europese eenwording tot vrede niet klopt. “Zowel fascisme als nazisme was expliciet op Europese eenwording gericht”, stelde hij. “Verre van een bron van oorlog is nationalisme de kracht die de democratische rechtstaat mogelijk maakt. (…) Het Belgische voorbeeld illustreert bovendien dat gebrek aan nationale eenheid het bestuur van een land uiterst moeizaam kan maken”, aldus Baudet. “Daarom: gun de Vlamingen een onafhankelijke staat. Ontbindt België. En vooral: Ontbindt de Europese Unie”, besloot hij onder luid applaus. (Belga/TE)

Lees ook: Thierry Baudet: ‘De EU betekent het einde van de democratie’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content