Allen tegen winnaar Open VLD in Zwalm

Bruno Tuybens © Belga Image

In het Oost-Vlaamse Zwalm komt er na de verkiezingen een supercoalitie van alle partijen tegen Open VLD, de grootste fractie na de gemeenteraadsverkiezingen.

De liberalen, die vandaag mee besturen, sleepten negen van de negentien zetels in de wacht en hebben nog één zetel nodig om een coalitie te vormen.

Maar na de verkiezingen zag coalitiepartner CD&V+, dat een van zijn twee zetels verloor, brood in een samenwerking met VoorZwalm (SP.A, Groen en mensen van het sociaal-christelijk middenveld, van zes naar zeven zetels) en N-VA (status quo op twee zetels), samen goed voor tien van de negentien zetels.

Tijdens de eerste periode van drie jaar wordt Eric De Vriendt (CD&V+) burgemeester. Na drie jaar gaat die op pensioen wordt hij opgevolgd door voormalig staatssecretaris Bruno Tuybens (VoorZwalm). Tuybens was van 2007 tot 2012 al burgemeester van Zwalm.

Open VLD verdenkt de andere partijen ervan dat ze een voorakkoord hadden afgesproken. Maar dat ontkent Tuybens, die als schepen ook financiën en het lokale economiebeleid krijgt. Patrick Moreels (VoorZwalm) wordt schepen van mobiliteit en verkeersveiligheid. Peter Van Den Haute (N-VA) wordt schepen van erfgoed en patrimonium, toerisme, externe communicatie, cultuur en sport.

Na het vertrek van burgemeester De Vriendt neemt Van Den Haute ook openbare werken over.

Partner Content