Alexander De Croo wil woonbonus na overheveling behouden

© Belga

Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) wil dat de woonbonus ook na de overheveling naar de gewesten behouden blijft.

Vicepremier en minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) wil dat de woonbonus ook na de overheveling naar de gewesten behouden blijft. Dat zei hij bij de voorstelling van het jaarrapport van de Studiecommissie voor de Vergrijzing. Hij vindt dat wonen een ‘centraal thema’ moet worden bij de volgende verkiezingen.

Cijfers van de Studiecommissie wijzen uit dat het verschil in armoederisico tussen gepensioneerden en de rest van de bevolking nog nooit zo klein was, maar het risico is in België wel nog hoger dan gemiddeld in de Europese Unie. De Croo wil dat jonge mensen zo snel mogelijk een eigen woning kunnen kopen, omdat dit het armoederisico bij pensionering verlaagt.

‘Eigen woning vermindert risico op armoede’

“Een huis hebben vermindert het risico op armoede met 50 procent”, aldus De Croo. De woonbonus is nu nog federale materie, maar verhuist in 2014 naar de gewesten. De Croo vindt dat niet aan de bestaande contracten mag geraakt worden, maar wil voor de nieuwe contracten “nadenken over de meest efficiënte manier” om het voor jongeren mogelijk te maken snel een huis te kopen.

De liberale vicepremier wijst ook op het belang van de bouwsector voor de Belgische economie. Het systeem van de woonbonus, een belastingaftrek voor woonkredieten, zorgt al enige tijd voor beroering. De bouwsector wil niet dat eraan geraakt wordt, maar onder meer de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Vlaamse Woonraad pleitten al voor een herziening of afbouw. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content