Albert zet koning Filip opnieuw voor schut: paleis wist niets van interview

Koningin Paola en koning Albert © BELGA
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Het paleis zegt dat het niet geraadpleegd werd over een opmerkelijk interview dat koning Albert aan RTL heeft gegeven. Dat zou betekenen dat Albert koning Filip opnieuw voor schut zet.

Koning Albert heeft zonder medeweten van het paleis een interview gegeven. Het is de tweede keer dat Albert zijn zoon, koning Filip, voor schut zet.

Het Paleis zegt officieel niet op de hoogte gesteld te zijn van het interview dat koning Albert II gaf aan televisiezender RTL. “Het Paleis is niet geraadpleegd, noch op de hoogte gesteld”, zegt paleiswoordvoerder Pierre-Emannuel De Bauw aan Belga. RTL en VTM zenden het interview volgende week maandag en dinsdag uit.

In een ongeveer twee uur durend interview spreekt Albert vrijuit over zijn jeugd, opvoeding, zijn ontmoeting met koningin Paola, de dood van zijn broer of de affaire-Dutroux en de abortuskwestie.

De makers zeggen dat koning Filip op de hoogte is gebracht van het interview, maar het Paleis zegt “niet geraadpleegd te zijn”. Over het interview zelf geeft het Paleis geen commentaar. “We kennen de inhoud van het interview niet”.

Prins Laurent

Het is de tweede maal dat er ruis op de communicatielijn lijkt te zitten tussen koning Filip en zijn ouders. In april ontsloeg koning Filip Vincent Pardoen als hoofd van het Huis van Koning Albert, nadat die een brief van koningin Paola zonder medeweten van haar zoon-staatshoofd naar de media had gestuurd waarin ze haar bezorgdheid uitte over de gezondheidstoestand van prins Laurent, die toen in coma lag. Het paleis zei toen wel dat er geen enkel persoonlijk conflict speelde in de kwestie.

Het is overigens voor het eerst in de Belgische geschiedenis dat een gewezen staatshoofd een interview geeft. Interviewer Pascal Vrebos mocht voor het interview langsgaan op kasteel Belvédère, waar koning Albert en koningin Paola wonen.

Delphine Boël

Zowel de mooie momenten als de moeilijke en pijnlijke momenten uit het leven van Albert en Paola komen in het gesprek aan bod. Albert vertelt over het overlijden van zijn broer koning Boudewijn, over zijn zoon Filip en over de eerste keer dat hij Paola ontmoette. Hij zegt dat hij het koningschap nooit aanvaard had zonder de steun van zijn vrouw.

Volgens interviewer Vrebos is ook de kwestie Delphine Boël aangehaald, al wil Vrebos nog niet zeggen of en wat Albert hier precies over zegt.

Koning Albert heeft de volledige montage van het interview gezien en er zijn goedkeuring aan gegeven.

In de hemel

De pers kreeg twee korte fragmenten te zien uit het interview. In een eerste gaat Albert – bij momenten met krop in de keel – in op het overlijden van zijn broer Boudewijn in het Spaanse Motril. Over hoe hij het nieuws van Fabiola vernam via de telefoon. Hijzelf was toen in Zuid-Frankrijk. Albert had gehoord dat Boudewijn een malaise had gehad. “Hoe gaat het met hem nu? vroeg ik haar. Nu is hij in de hemel, hij is dood”, zou Fabiola gezegd hebben.

Albert had vervolgens een gesprek met zijn zus Josephine-Charlotte, die hem zei “voor ik flauwval moet je goed luisteren. Je vordert nu een militair vliegtuig op – nu ben jij de baas – en je gaat meteen naar Spanje”.

Hij praat ook over toenmalig premier Jean-Luc Dehaene, die hem achter zijn veren zat om een beslissing te nemen over de troonsopvolging. “Mijn innige deelneming. Wij willen weten wat uw plannen zijn. Gaat u akkoord om uw broer op te volgen?”, zou het hebben geklonken.

Protocol

Albert vertelt dat hij Fabiola in Spanje heeft gevraagd wat zij ervan dacht. “Wat zou mijn broer gekozen hebben?”, zou Albert hebben gevraagd. “Jij natuurlijk, en niet voor een korte tijd” zou Fabiola geantwoord hebben.

In een tweede fragment praten Albert en Paola over hun kennismaking (op de ambassade in Rome) – en valt op hoe Paola Albert geregeld in de rede valt. Albert vertelt hoe hij verliefd werd op dat “aanbiddelijk schepsel”. Paola vertelt hoe ze bij hun eerste ontmoeting eigenlijk moe was en wou vertrekken. Maar dat mocht niet van het protocol.

Partner Content