Albert II, Paola en Fabiola krijgen eindelijk identiteitskaart

Na jaren heeft het Belgisch koningshuis toch opnieuw een wettige identiteitskaart. Daar is jaren onderzoek aan voorafgegaan, want het is een taalkwestie en dat ligt gevoelig.

Het staat niet in de wet, maar het is wel een gewoonte in België, schrijft De Morgen: de koning en de koningin hadden altijd drie verschillende versies van hun identiteitskaart. Eentje in het Nederlands, eentje in het Frans en eentje in het Duits, de drie landstalen.

Sinds er beslist werd dat het rijksregisternummer verplicht moet worden afgedrukt op de identiteitskaarten, is dat rijksregisternummer vast verbonden met een kaartnummer, dat eveneens uniek is. Dus rees er voor de koninklijke familie een probleem, want drie verschillende identiteitskaarten hebben logischerwijs niet hetzelfde kaartnummer.

Te duur

De residentie van Albert, Paola en Fabiola ligt in Laken, op het grondgebied van Brussel. Jarenlang heeft de stad Brussel samen met de Federale Overheidsdienst Binnenlandse zaken en een informaticabedrijf naar een oplossing gezocht. Ondertussen waren zelfs de oude “papieren” documenten van die drie leden van de koninklijke familie niet meer geldig.

Vorig jaar werd een eerste voorstel van oplossing voorgesteld aan toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Annemie Turtelboom, maar ze weigerde te tekenen omdat de kostprijs veel te hoog lag (200.000 euro).

Elektronische kaarten

Uiteindelijk hebben Brussel en Binnenlandse Zaken een technische oplossing gevonden. Fabiola, Albert en Paola krijgen hun nieuwe elektronische kaarten voor het eind van de week, de families van Filip en van prinses Astrid waarschijnlijk voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Voor prins Laurent en prinses Claire is er geen probleem: zij wonen in Tervuren en hun documenten zijn dus alleen in het Nederlands. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content