Alain Hubert keert terug naar beleidsraad Poolsecretariaat

Alain Hubert © Belga

Poolreiziger Alain Hubert krijgt van staatssecretaris Zuhal Demir opnieuw een zitje in de beleidsraad van het Poolsecretariaat, dat op Antarctica de Prinses Elisabethbasis beheert. Voorzitter wordt hij niet meer, die post gaat naar de kabinetschef van Demir.

Hubert lag de voorbije jaren overhoop met Demirs voorganger Elke Sleurs, die hem en zijn International Polar Foundation (IPF) uit de beleidsraad had geknikkerd. Maar daarop ontstond een hele juridische strijd die de benoeming van een nieuwe beleidsraad blokkeerde.

Sindsdien zit het Poolsecretariaat dus zonder. Een Brusselse rechtbank legde eerder deze maand bovendien dwangsommen op van vijfduizend euro per dag, mocht de beleidsraad niet binnen de twee weken benoemd zijn.

Alain Hubert keert terug naar beleidsraad Poolsecretariaat
© BelgaImage

‘Dat vonnis was het zoveelste in een lange rij. Ik wil weg van het juridische steekspel en het pad van de toekomst inslaan’, verduidelijkt staatssecretaris Demir. De benoeming van de nieuwe beleidsraad noemt ze dan ook ‘een belangrijke stap in de oplossing van een onverkwikkelijk dossier, dat in een gerechtelijk moeras was terechtgekomen.’

Concreet benoemt Demir haar kabinetschef, Lieven Tack, als nieuwe voorzitter. Zakenman Philippe Bodson, bestuurder bij de IPF van Alain Hubert en voormalig MR-senator, wordt ondervoorzitter. Namens de private sector maken verder Marc Saverys, Jacques Brassine de la Buissière, Marc Speeckaert, Piet Steel en Alain Hubert deel uit van de nieuwe beleidsraad.

Einde van lange twist

Demir zegt intussen te ijveren voor een duurzame oplossing. ‘Ik heb er goede hoop op dat we die oplossing ook zullen bereiken. De nieuwe beleidsraad kan dan in alle rust de toekomstige wetenschappelijke missies naar de poolbasis voorbereiden’, klinkt het nog.

Demirs voorgangster Sleurs wilde de befaamde poolreiziger en zijn IPF destijds onder meer uit het bestuur van de Elisabeth-basis zetten omwille van het risico op belangenvermenging. Hubert was immers tegelijk voorzitter van de beleidsraad en van het IPF, dat diensten leverde aan de poolbasis.

Partner Content