ACW gebruikt belastingtrucs die het zelf afkeurt

© Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Het ACW kan rekenen op een spectaculaire stijging van zijn notionele intrestaftrek door de miljoenen die het ontvangt voor de winstbewijzen van Dexia. Perfect wettelijk, al past het ACW een belastingtruc toe die het aanvalt wanneer bedrijven dat doen.

De krant De Morgen kon een uiterst vertrouwelijke nota inkijken over de boekhouding van de coöperatieve vennootschap Sociaal Engagement, een vehikel waar eerder Trends al over berichtte. Sociaal Engagement is de vennootschap die het ACW gebruikt om het geld van de afkoop van de winstbewijzen van Belfius te beheren. Het gaat om minstens 110 miljoen euro.

In die nota, bestemd voor slechts 10 ACW-topmensen, wordt gedetailleerd uit de doeken gedaan welke financiële scenario’s mogelijk zijn om de miljoenen tussen 2012 en 2023 te optimaliseren.

Notionele intrestaftrek

‘Een constante in de verschillende scenario’s’ schrijft De Morgen, ‘is dat Sociaal Engagement dankzij de miljoenen uit de deal met Belfius kan rekenen op een forse toename van de notionele intrestaftrek. Volgens het berekeningsplan van het ACW neemt het voordeel dat dit fiscaal gunstregime zal opleveren toe van 388.000 euro tot 2,3 miljoen euro.’

Louter wettelijk gezien is er op deze fiscale optimalisatie van de winsten niks aan te merken. Opmerkelijk is wel dat het gaat om een belastingtruc die het ACW zelf onder vuur neemt wanneer bedrijven hem toepassen.

Jobcreatie

De vakbond ACV, onderdeel van ACW, neemt iedere gelegenheid te baat om bijzonder zwaar uit te halen naar de notionele intrest. Volgens de bond gaat het om een ‘vrijblijvend cadeau voor de bedrijven, dat niet gebonden is aan jobcreactie.’

Precies dat laatste is bijzonderlijk pijnlijk. Uit het document dat De Morgen kon inkijken, blijkt dat ACW van plan is om de aangekondigde besparingen nog op te drijven. Terwijl de notionele intrestaftrek explodeert, wordt verder gesnoeid in het personeelbestand. En dit met 18,5 miljoen euro reserves in Sociaal Engagement.

Website gehacktACW-voorzitter Patrick Develtere betreurde tijdens De Ochtend op Radio 1 dat het vertrouwelijk document gelekt is. Hij sloot niet uit dat de website van het ACW gehackt is.

Volgens Develtere wordt in het document onderzocht hoe ACW zoveel mogelijk personeel aan boord kan houden.

Hij benadrukte dat er maar gedurende twee van de 15 jaar beroep gedaan zou worden op de notionele intrestaftrek. Het ACW telt vandaag 250 werknemers en in de nota wordt onderzocht op welke manier jobs kunnen behouden worden nu de organisatie geconfronteerd wordt met een behoorlijke daling van de inkomsten.

Moreel gezag

Hij ontkende dat het moreel gezag van het ACW aangetast zou zijn door het gebruik van de notionele intrest. “We mogen toch de wetgeving volgen en ons personeel proberen te behouden om onze sociale projecten te kunnen voortzetten”, aldus nog Patrick Develtere.

Het ACW heeft niets te verbergen, de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) mag de nota gerust inzien, luidde het nog. Dat de vakbond ACV gekant is tegen de notionele intrest, heeft te maken met bedrijven die het instrument gebruiken om de winst te maximaliseren. Het ACW gebruikt de techniek om mensen aan het werk te kunnen houden, stelde Develtere nog.

Partner Content