ACV verwerpt N-VA-voorstel werkloosheidsuitkeringen

Voorzitter Luc Cortebeeck is bijzonder scherp voor het voorstel om de werkloosheidsuitkeringen te splitsen.

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck trekt hard van leer tegen het voorstel van de N-VA om de werkloosheidsuitkeringen te splitsen.In een opiniestuk op de website van de VRT noemt Cortebeeck dat beschamend.

Kamerlid Siegfried Bracke had het voorstel gedaan in het kader van de discussie over het versmallen, maar verdiepen van de onderhandelingen over de staatshervorming.

Zo opperde hij dat enkele thema’s zouden kunnen sneuvelen in ruil voor bijvoorbeeld de regionalisering van het hele sociaal-economische beleid, inclusief de werkloosheidsuitkeringen. De Franstaligen hebben daar al fel op gereageerd.

Dat doet ook Cortebeeck. Hij kan leven met een splitsing van het arbeidsmarktbeleid, zoals voorgesteld in de nota-Vande Lanotte, maar vindt een splitsing van de werkloosheidsverzekering en de RVA een brug te ver.

Volgens Cortebeeck is het hele ’theaterstuk’ van de afgelopen dagen vooral gericht ‘op een verkaveling van een essentieel stuk van de solidariteit tussen de werknemers via de wacht- en werkloosheidsuitkeringen, en bij afgeleide ook de brugpensioenen’.

‘Dat zou nodig zijn, zo wordt beweerd, voor een performanter arbeidsmarktbeleid in de regio’s. Alsof het ineens beter zou gaan met een gesplitste werkloosheidsverzekering’, aldus Cortebeeck. Volgens hem krijg je dan drie RVA’tjes zonder de garantie dat het ook beter gaat.

‘Zeker is dat je dan drie RVA-tjes krijgt met alle extra kosten van dien, maar zonder enige garantie dat die het beter gaan doen dan de RVA vandaag’. ‘Zeker is dat je zo de discriminatie tussen werklozen organiseert’, aldus de ACV-voorzitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content