ACV Justitie: ‘Zware sancties of ontslag als er ACV’ers onder relschoppers waren’

© Belga
Simon Demeulemeester

ACV Justitie zal ‘de nodige stappen’ nemen om militanten die zich schuldig zouden gemaakt hebben aan de vernielingen op het kabinet van Koen Geens, uit de vakbond te weren, zegt voorzitter Filip Dudal.

Mocht blijken dat er militanten van ACV Justitie deelgenomen hebben aan de vernielingen op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), dan zal voorzitter Filip Dudal ‘vanzelfsprekend de nodige stappen nemen om hen uit onze vakbond te weren.’ Dat schrijft De Standaard op zijn website.

‘Wij zijn een vakbond die overleg hoog in het vaandel draagt. En dit was geen dialoog, maar baldadig geweld, vandalisme. Wij zullen dat nooit goedpraten. Een vakbond die dat wel doet, is verkeerd bezig.’ Vakbondscollega Frank Conings vult aan dat ACV’ers die meededen zware sancties of ontslag mogen verwachten.

Dudal benadrukt aan De Standaard wel dat het niet zeker is dat wie groene kledij – de kleur van de christelijke vakbond – draagt, daarom ook effectief lid is van de vakbond.

Johan Peeters van de vakbond VSOA, actief binnen alle segmenten van de openbare sector, is zeker dat geen van zijn militanten zich schuldig maakten aan de vernielingen. ‘Dat kan ik met opgeheven hoofd zeggen,’ klinkt het bij De Standaard. ‘Want wij waren niet aanwezig bij deze manifestatie. Wij hebben de agressie met afgrijzen gadegeslagen. Wij houden de dialoog hoog. Vernielingen staan niet in ons woordenboek.’

Het is nog niet opgehelderd wie de daders zijn. De Brusselse politie is bezig met PV’s opmaken en het identificeren van de daders. De inval werd uitvoerig gefilmd en enkele van de geweldenaren kwamen duidelijk in beeld. Betogende cipiers en vakbondsmilitanten sloegen een deur stuk en betraden het gebouw aan de Waterloolaan in Brussel. In de gang richtten ze ook vernielingen aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content