ACOD verontschuldigt zich voor dreigement tegen Hendrik Bogaert

De socialistische overheidsvakbond ACOD zit verveeld met het dreigement dat secretaris Guido Rasschaert uitte ten aanzien van staatssecretaris Hendrik Bogaert, naar aanleiding van de hervorming van de ambtenarenloopbaan.

Rasschaert reageerde bijzonder emotioneel op de plannen van de regering om het statuut van federale ambtenaren te wijzigen. Hij dreigde er voor de televisiecamera’s mee om extra belastingcontroles te organiseren in het kiesdistrict van de staatssecretaris.

‘Emotionele reactie’

Algemeen ACOD-secretaris Chris Reniers heeft zich in een blog verontschuldigd voor het dreigement. “Hij zit verveeld met de gevolgen van zijn uitspraak, omdat ze onze visie op het principe van de neutraliteit van de ambtenaar en openbare dienstverlening fout voorstellen”, staat in de blog. “Sommige interpreteerden zijn uitspraken zelfs als een bedreiging. Ik ken Guido al jaren en kan verzekeren dat dit hoegenaamd niet het geval is”, aldus Reniers. Volgens de algemeen secretaris ging het om een “emotionele” reactie.

De ACOD betreurt dat één ongelukkige quote de essentie van de kritiek heeft ondergesneeuwd. “We blijven kritisch ten opzichte van de plannen die op tafel liggen. De voorbije decennia hebben aangetoond dat langetermijndenken niet besteed is aan het beleid rond het federaal ambt”.

Werkdruk

De overheidsvakbond wijst erop dat vaak al een nieuwe hervorming wordt gelanceerd voor de voorgaande is afgerond. Ook de werkdruk wordt aangehaald: “steeds weer moeten nieuwe en meer taken uitgevoerd worden met hetzelfde personeelskader. In combinatie met het strenge besparingsbeleid, zorgt dit ervoor dat vele ambtenaren op hun tandvlees zitten”.

De vakbond meent dat er in de hervorming van Bogaert te veel

aandacht gaat naar de hoeveelheid werk die wordt verricht, in plaats van naar de kwaliteit van het geleverde werk. Ze vreest ook dat, door het loon te linken aan prestaties, de onafhankelijkheid van de ambtenaar zal worden aangetast. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content