ACOD Spoor dient stakingsaanzegging tot vrijdag in

© Reuters

ACOD Spoor heeft een stakingsaanzegging ingediend voor woensdag, donderdag en vrijdag.

Dat bevestigt ACOD-secretaris Ludo Sempels. Woensdag is wel nog overleg gepland met de spoordirectie. ‘Als er toenadering komt, zijn we bereid de actie te stoppen.’

De christelijke vakbond ACV-Transcom heeft geen stakingsaanzegging ingediend bij het spoor voor woensdag, donderdag en vrijdag, zegt Luc Piens, sectorverantwoordelijke spoor bij ACV-Transcom.

Vijf dagen

Het spoorverkeer ondervindt nu al vijf dagen, sinds donderdag, hinder in vooral Wallonië door een onaangekondigde staking onder impuls van de Franstalige spoorbonden. De bonden protesteren tegen een herberekening van de kredietdagen, compensatiedagen die werknemers krijgen omdat ze in de praktijk langer werken dan de officiële arbeidstijd van 36 uur. Volgens de bonden verliezen de spoorlui door de herberekening één tot twee kredietdagen.

Vrijdag bleken de spoordirecties bereid de maatregel in te trekken indien de werknemers akkoord zouden gaan met enkele voorwaarden, zoals de schrapping van 15 november (Koningsdag) als extralegale feestdag. De achterban van de vakbonden verwierp dat voorstel echter.

Het overleg over het dossier zit in een impasse, een nieuwe vergadering tussen directie en vakbonden leverde maandag geen vooruitgang op. Volgens de bonden verscherpt de directie zelfs haar houding.

Volgens Philippe Dubois van de Brusselse vleugel van de socialistische spoorbond zijn de kredietdagen de druppel. ‘Maar onze mobilisatie gaat veel verder dan dat’, benadrukt hij. ‘Onze mobilisering kadert in de bredere context van een verhoogde productiviteit die aan het spoorpersoneel wordt gevraagd’. Dubouis: ‘Ik wil niet dat de mensen denken dat we enkel strijen voor onze kredietdagen.’

Nationale actiedag

De staking van vandaag was wel aangekondigd en kadert in de nationale actiedag bij de openbare diensten. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content