Aanwerving ambtenaren loopt mank

© BELGA

Selor, de dienst die overheidspersoneel rekruteert, draait vierkant. Selectieprocedures deugen niet, er wordt geknoeid met aanbestedingen en sommigen tekenen er hun eigen onkostennota’s.

Uit een doorlichting van auditkantoor KPMG blijkt dat vooral de selectieprocessen mankementen vertonen. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Le Soir.

Selor probeert vooral zo veel mogelijk dossiers te verwerken, in plaats van op een kwalitatieve manier op zoek te gaan naar de beste kandidaat. Het resultaat is een ondoorzichtige selectieprocedure.

Daarnaast gaat Selor ook niet correct om met de bevordering en benoeming van eigen personeel, en past zo zelf de regels rond promotie in overheidsdiensten niet toe. Ook de regels rond goed bestuur worden niet altijd nageleefd, bijvoorbeeld als het gaat over publieke aanbestedingen. Ook mogen sommige werknemers zelf hun onkostennota’s goedkeuren.

“Wij verdenken de mensen bij Selor zeker niet van slechte wil”, klinkt het op het kabinet-Vandeput. “Het probleem zit hem in de algemene cultuur bij Selor. De resultaten van deze audit zijn ontluisterend. We nemen dit zeer ernstig en zullen maatregelen nemen om de werkpunten aan te pakken.” (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content