Aantal verkeersdoden stijgt onrustwekkend

Het aantal verkeersdoden in ons land is vorig jaar opnieuw toegenomen. Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet spreekt van een “onrustwekkende tendens”.

Het aantal mensen dat omkwam bij een verkeersongeval in ons land, is in 2011 met 3,8 procent toegenomen invergelijking met 2010. Dat meldt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) in een nieuwe barometer over de verkeersveiligheid.

Vlaanderen (+1,1 pct) en vooral Wallonië (+8,8 pct) kenden een stijging in het aantal dodelijke ongelukken.Het aantal doden op de plaats van het ongeluk is in 2011 van 742 naar 770 gestegen. Vlaanderen en Wallonië telden respectievelijk 382 en

371 overlijdens, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lag het dodental op 17. Als de mensen die binnen de dertig dagen na het ongeval overlijden, worden meegerekend, loopt het dodental op tot 875.

Antwerpen + 24,4 procent

De grootste stijgingen werden genoteerd in de provincies Luxemburg (+27 pct) en Antwerpen (+24,4 pct). In Oost-Vlaanderen nam het aantal dodelijke verkeersongevallen af met 12,8 procent, in Vlaams-Brabant met 10,8 procent en in Limburg met 10,7 procent.

Het BIVV meldt dat de Europese doelstelling om het aantal verkeersdoden in de EU tegen 2020 met de helft te doen afnemen, in vergelijking met 2010 nog veraf lijkt te zijn. Aanvankelijk werd nog een maximum van 620 doden in 2015 en 420 doden in 2020 vooropgesteld.

De stijging in 2011 volgt op een daling met 10,9 procent die tussen 2009 en 2010 waargenomen werd, van 943 naar ongeveer 840 doden.

De zware regenval door de zachte temperaturen van december 2011 verklaart voor een deel de negatieve evolutie. Volgens het BIVV zorgden de sneeuw en de koude van de voorafgaande decembermaanden voor een daling van het aantal dodelijke ongevallen.

Onrustwekkend

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet spreekt van een “onrustwekkende tendens”. “Het is zorgwekkend om vast te stellen dat het aantal verkeersdoden op onze wegen niet meer daalt.

Het lijkt me onontbeerlijk om het verkeersveiligheidsbeleid nieuw leven in te blazen. Om die redenen zal ik de komende weken, te midden van de regering en in samenwerking met het BIVV, bestuderen hoe we deze stijgende tendens kunnen keren”, aldus Wathelet in een reactie.

Op 28 maart zal het BIVV een Go For Zero-dag organiseren om weggebruikers bewust te maken dat ieder verkeersslachtoffer er één te veel is en dat de verkeersveiligheid echt kan verbeterd worden, op voorwaarde dat iedereen zijn steentje bijdraagt door zijn gedrag aan te passen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content