Aantal studenten met een leefloon schiet de hoogte in

© BELGA

Het aantal jongeren tussen 18 en 25 jaar dat een leefloon geniet, is sinds 2005 met bijna 40 procent toegenomen. Dat melden de Standaard en het Nieuwsblad. Opvallend is dat het aantal studenten met een leefloon met 82 procent gestegen is.

Eind vorig jaar hadden 49.777 jongeren een leefloon. Dat is een stijging met 38,8 procent tegenover 2005, blijkt uit cijfers van minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus (MR). In Wallonië is de groei met een stijging met 74 procent het grootst. Het aantal jongeren met een leefloon is er ook hoger dan in Vlaanderen, daar werd een toename met ‘slechts’ 17,9 procent opgetekend.

‘Steun door OCMW’s te vaak als negatief gepercipieerd’

Hierbij is het opvallend dat het aandeel van de studenten in de jonge leefloners blijft groeien. Het aantal studenten dat een leefloon heeft, is sinds 2005 toegenomen met maar liefst 82 procent. In België gaat het nu al om 19.055 personen. ‘Steeds meer studerende jongeren beseffen dat ze soms recht hebben op een leefloon, maar ook steeds meer OCMW’s zijn uitgerust om die studerende leefloners te begeleiden’, zegt Debast. Dat die studenten naar het OCMW trekken, hoeft helemaal geen slechte zaak te zijn. ‘De OCMW’s kennen vaak de achtergrond van die jongeren en kunnen hen perfect begeleiden naar een diploma.’

Dat is ook het argument dat N-VA-kamerlid Valerie Van Peel aanhaalt om te verdedigen dat het geen ramp is dat jongeren bij het OCMW terechtkomen. Ze ondervroeg Borsus over de jonge leefloners. ‘Al te vaak wordt de steun door OCMW’s als negatief gepercipieerd. Terwijl jongeren net gebaat zijn bij de brede ondersteuning die ze via een OCMW kunnen krijgen.’ (NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content