Aanslagen 22 maart: er komt een ‘natuurlijk monument’ in het Zoniënwoud

Archiefbeeld uit het Zoniënwoud © BELGA

De dodelijke slachtoffers van de aanslagen in het Brusselse metrostation Maalbeek en op de luchthaven van Zaventem op 22 maart zullen in het Zoniënwoud een natuurlijk herdenkingsmonument krijgen.

Tweeëndertig bomen, een voor elk slachtoffer, zullen er geplant worden op een nog nader te bepalen locatie. Dat maakte de Brusselse minister van Milieu Céline Frémault (cdH), die het initiatief nam voor het monument.

Frémault denkt momenteel aan een zone niet ver van de Terhulpensesteenweg in Watermaal-Bosvoorde, in het verlengde van de Tumuliweg. De bomen die worden geplant zijn berken, die al enkele meters hoog zijn. Het beheer van de site wordt toevertrouwd aan landschapsingentieur-architect Bas Smeets.

‘Plaats van absolute rust’

De inhuldiging van het natuurlijke monument zal plaatsvinden op 21 maart, het begin van de lente. De families van de slachtoffers zullen binnenkort meer informatie ontvangen over het onderwerp.

Frémault kreeg het idee voor de herdenkingsplek in het bos nadat vrienden van een slachtoffer dat in het buitenland is begraven gevraagd hadden of ze een boom konden planten in een park, waar ze heen konden om de persoon te herdenken.

De 32 bomen zullen collectief de slachtoffers herdenken, en krijgen dus geen naam. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is enthousiast over het idee. Het is “een belangrijke symbolische daad” en “het Zoniënwoud is een plaats van absolute rust waar iedereen naartoe kan gaan wanneer hij dat wenst”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content