België 25.000 extreem langdurig werklozen verliezen als eersten hun uitkering: ‘Hier zitten schrijnende verhalen achter’
Opinie | Erik Moonen 'Minimumdoelen? Het is helemaal niet helder wat kleuters over letters zullen moeten leren'
Nieuws Nieuws Aandeel alleenstaanden stijgt bij kopers van huis of appartement Alleenstaande kopers zijn actiever geworden op de huizenmarkt. Zowel voor huizen als voor appartementen zit het aandeel alleenstaande kopers in de lift. Dat blijkt donderdag uit een nieuwe analyse van de Federatie van het Notariaat (Fednot) op basis van alle verkopen in 2024 in België.
Wereld Wereld 2 medewerkers Israëlische ambassade doodgeschoten bij Capital Jewish Museum Bij een schietpartij aan het Capital Jewish Museum in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. zijn woensdagavond twee medewerkers van de Israëlische ambassade in Washington D.C. gedood. Dat meldt de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Kristi Noem op X.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is allerminst van de baan' Het onderliggende probleem van het handelsconflict blijft dus vooral het onvermogen van de twee grootste economieën ter wereld om binnenlandse onevenwichten aan te pakken, en zeker in China wordt dat onevenwicht alleen maar groter.
Boeken Boeken Bart De Wever (N-VA): ‘Spreek het uit: “Ik, Maarten Boudry, ben een rechtse bal”’ Met zijn nieuwste, messcherpe boek Het verraad aan de verlichting toont Maarten Boudry opnieuw dat hij een gedreven polemist is, en zelfs een moeilijk te negeren publieke intellectueel. Maar wel een van de radicale kant. Deze keer leidt hij ‘links’ en ‘de progressieven’ naar het schavot.
Justitie Justitie Afghaanse ‘propagandist’ speelt Belgische vluchtelingenstatus definitief kwijt De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft beslist dat de vluchtelingenstatus van de Afghaanse ‘propagandist’ Jamil Qadery ingetrokken mag worden. Maar terwijl de rechtbank zich over zijn lot boog, was de man al terug verkast naar Afghanistan, waar hij met een Belgische ex-jihadronselaar optrekt. Dat blijkt uit een onderzoek van Knack en RFG Media.
Live President Trump President Trump Na confrontatie met Trump: Zuid-Afrikaanse president toont zich alsnog tevreden 22:13 Na confrontatie met Trump: Zuid-Afrikaanse president toont zich alsnog tevreden 20:11 Overleg tussen Von der Leyen en Vance kan “nieuwe start zijn” voor relaties EU en VS 02:24 Washington bekijkt tv-show met migranten die strijden om paspoort
Live Spanningen Midden-Oosten Spanningen Midden-Oosten VN noemen schoten bij bezoek diplomaten, waaronder een Belg, onacceptabel 21:01 VN noemen schoten bij bezoek diplomaten, waaronder een Belg, onacceptabel 17:21 Europa vraagt onderzoek naar schietincident tegen diplomaten, waaronder een Belg 12:12 Palestijnse organisaties ‘geschokt’ door Belgische ontwerpresolutie voor Palestina
Politiek Politiek Rekenhof schiet gaten in besparing van 1,4 miljard euro door 'strengste migratiebeleid' van Van Bossuyt Het Rekenhof is niet onder de indruk van het rekenwerk van minister van Asiel en Migratie Anneleen Van Bossuyt (N-VA). De minister zelf verdedigt haar beleid. 'Als de "asielshoppers" geen toegang meer krijgen tot ons opvangsysteem, zitten we in een totaal andere situatie.'
Milieu Milieu Greenpeace: ‘Het is roekeloos om nu aan diepzeemijnbouw te beginnen’ De milieuorganisatie Greenpeace hield woensdag een protestactie bij DEME, het Belgische baggerbedrijf dat onder meer investeert in diepzeemijnbouw. Greenpeace vreest dat daarbij ‘onomkeerbare schade’ aan de zeebodem wordt aangericht.
Wereld Wereld Coca-Cola, Jack Daniel's, Cheetos: Amerikaanse merken kampen stilaan met een (nieuw) imagoprobleem Donald Trumps chaotische handelsoorlog schaadt niet alleen de internationale relaties, ook in eigen land bezorgt hij ceo’s en producenten kopzorgen. Klassieke merken als Coca-Cola, Jack Daniel’s en Cheetos lijden onder wereldwijde boycotten, wat hen doet beseffen dat hun nationaliteit vandaag niet alleen een troef, maar ook een last kan zijn.
Opinie | Sophie Bollen Opinie | Sophie Bollen 'Van een kennisrijk curriculum naar een canon voor geschiedenis?' 'Elke geschiedenisleerkracht weet het: kiezen is verliezen. Er zijn meer relevante lesonderwerpen dan lestijd', schrijft lerarenopleider Sophie Bollen. Ze formuleert een aantal bezorgdheden bij de nieuwe minimumdoelen voor het vak geschiedenis.
Politiek Politiek Onderzoek verkiezingsfraude Ninove: Guy D'haeseleer uitgenodigd voor verhoor Ook de burgemeester van Ninove, Guy D'haeseleer, is uitgenodigd voor een verhoor in het kader van het onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude in Ninove. Dat bevestigt het parket woensdag.
Politiek Politiek Eva De Bleeker (Open VLD) zegt niet te zullen opstappen na mogelijk slechte peiling ‘Ik ben niet iemand die zich snel uit haar lood laat slaan.’ Dat zei Open VLD-voorzitster Eva De Bleeker woensdag in Villa Politica op VRT 1.
Politiek Politiek Na bevraging Knack: PVDA legt belasting op onkostenvergoeding parlementsleden op tafel PVDA is niet onder de indruk van de hervorming aan het statuut van de parlementsleden dat de meerderheid woensdag op tafel legt in het Bureau van de Kamer. Volgens fractieleidster Sofie Merckx gaat het helemaal niet om een grote inspanning, want er blijven nog heel wat privileges overeind. De communisten dienen daarom een voorstel in om de onkostenvergoedingen te belasten.
België België Aanhoudende droogte: betaalt u binnenkort meer voor erwten, spinazie en wortelen? De aanhoudende droogte in Vlaanderen zet niet alleen de drinkwaterreserves onder druk, ook de voedselprijzen dreigen te stijgen. ‘Dat kan de consument binnenkort merken in de supermarkt.’
Opinie | Geert Hoste Opinie | Geert Hoste 'VRT moet het Eurovisiesongfestival blijven uitzenden, en zand erover' De polemiek van de afgelopen dagen is precies de reden waarom de openbare omroep het songfestival moet blijven uitzenden', schrijft Geert Hoste.
Politiek Politiek Hoofddoekendebat laait weer op in Wallonië: ‘Toch vooral een publiciteitsstunt om MR-achterban te plezieren’ In Franstalig België laait het debat over de hoofddoek nog maar eens op.
Wereld Wereld Dear Compatriots: hoe de Russische inlichtingendiensten ook via expats propaganda en desinformatie verspreiden Een Russisch diasporafonds wordt gebruikt om Russische propaganda en activiteiten van de inlichtingendiensten te financieren. Het e-mailarchief van het fonds waartoe een groep internationale journalisten toegang kreeg, geeft een unieke inkijk in hoe de Russische inlichtingendiensten de Russische diaspora gebruiken om het Russische narratief te promoten. ‘We hebben bijna dertig miljoen landgenoten in het buitenland. Het is een leger, een macht die zeer belangrijk is voor ons.’
Milieu Milieu Halen we onze kostbare metalen binnenkort uit de diepzee en de ruimte? Nikkel, kobalt, mangaan: ze zijn de bouwstenen van elektrische wagens, windmolens en andere groene technologieën. Wetenschappers en bedrijven kijken steeds meer naar de diepzee en ruimte om ze te ontginnen. Hoe realistisch is dat?
Politiek Politiek De Stemtest, 1 jaar later: alle Vlaamse partijen willen de onkostenvergoeding voor Kamerleden belasten Elke Vlaamse partij is bereid om de forfaitaire onkostenvergoeding voor Kamerleden van 2650 euro te belasten. Dat blijkt uit de bevraging van Knack, één jaar na de verkiezingen.
Onderwijs Onderwijs Severine Vermeire wordt nieuwe rector van KU Leuven Professor maag-darmziekten Severine Vermeire wordt de nieuwe rector van de KU Leuven. Vermeire haalde het met 51,9 procent van vicerector Tine Baelmans, die 46,9 procent achter zich kreeg.
Politiek Politiek Vakantiegeld, pensioen en uittredingsvergoeding: Arizonapartijen leggen hervorming parlementair statuut op tafel De vijf meerderheidspartijen (N-VA, MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V) leggen morgen/woensdag in de Kamer een aantal hervormingen van het parlementair statuut op tafel. De uittredingsvergoeding en het vakantiegeld worden sterk teruggeschroefd en de indexering van de pensioenen moet gelijke tred houden met de rest van de bevolking. Er komt ook overleg met de andere parlementen.
Europa Europa Europese Commissie wil regels versoepelen om asielzoekers naar derde landen te sturen De Europese Commissie heeft donderdag haar voorstel uit de doeken gedaan om asielzoekers eenvoudiger door te sturen naar veilige derde landen. Nieuw is onder meer dat de asielzoeker geen band moet hebben met het land waar hij of zij naartoe wordt gestuurd.
Politiek Politiek Spilzucht op Vlaams niveau? Alleen Vooruit blijft de Vlaamse ‘koelkastpremie’ verdedigen Niet alleen binnen de Vlaamse regering, maar ook binnen het hele partijlandschap staat Vooruit geïsoleerd met de verdediging van Mijn Kortingsbon, de zogenaamde ‘koelkastpremie’. Dat blijkt uit de enquête van Knack, één jaar na de verkiezingen.
Wereld Wereld EU herbekijkt omstreden akkoord met Israël, maar Netanyahu kan blijven rekenen op Orbán De Europese Commissie gaat, onder meer op vraag van België, onderzoeken of Israël de mensenrechten schendt. Blijkt dat het geval, dan nog zijn sancties onwaarschijnlijk.
Politiek Politiek Eigen werkvolk eerst? Zuhal Demir (N-VA) wil minder arbeiders van buiten Europa Er zijn genoeg werkzoekenden in eigen land, vindt Vlaams minister van Werk Zuhal Demir. En daarom wil de N-VA-minister flink wat minder laagopgeleide arbeidsmigranten. Daarmee botst ze frontaal met de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka, die premier Bart De Wever ooit ‘zijn baas’ noemde.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet ‘De ratingverlaging is geen goed nieuws voor de VS, en zeker niet voor een kleine economie als België’ De Amerikaanse overheidsfinanciën baren ratingbureaus zorgen. Net zoals de evolutie in ons land.
Politiek Politiek Verkiezingsfraude Ninove: ‘Schepenen en gemeenteraadsleden kunnen mandaat nog kwijtraken’ Dinsdagochtend nam de politie zeven personen mee voor verhoor over verkiezingsfraude in Ninove. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen kan theoretisch het mandaat van schepenen en gemeenteraadsleden nog afnemen, bevestigt voorzitter Herman Matthijs. ‘Maar dan moet er eerst een gefundeerde klacht worden ingediend.’
Politiek Politiek Terwijl uitrol beperking werkloosheid onzeker is, houdt Vooruit vast aan meerwaardebelasting De regering-De Wever zal de beperking van de werkloosheid tot twee jaar wellicht gefaseerd moeten uitrollen. ‘Het was dit of de absolute chaos’, zegt de socialistische vakbond ABVV.
Politiek Politiek 7 mensen opgepakt in onderzoek naar verkiezingsfraude Ninove, Guy D'Haeseleer: 'Ik blijf erbij: geen volmachten geronseld, vervalst of gekopieerd' Guy D'haeseleer is naar eigen zeggen niet aangehouden voor verhoor rond volmachtenfraude bij de lokale verkiezingen van vorig jaar. De burgemeester, die kampt met gezondheidsproblemen, is momenteel in het UZ Gent voor controle. Hij ontkent de fraude door hemzelf of zijn partijgenoten. 'Ik blijf erbij dat er geen volmachten zijn geronseld en geen volmachten zijn vervalst of gekopieerd.'
Column | Martha Claeys Column | Martha Claeys 'Het moederschap is net zo politiek als de oorlog in Oekraïne' Ik wist dat het zou komen, maar zo vroeg had ik het niet verwacht. Het is middernacht en ik ben ziedend. Ik gooi verwijten naar mijn lief, open een notitie op mijn telefoon en schrijf wat me allemaal dwarszit. Hoe oneerlijk en schoon het dragen van een kind is, hoe onbevattelijk en frustrerend. Is dit …
Column | Bert Bultinck Column | Bert Bultinck Geld voor enkelbanden: waarom Zuhal Demir (N-VA) zal winnen van Annelies Verlinden (CD&V) In maart stelde Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) voor om duizenden veroordeelden een enkelband om te doen. Ze wil daar 18 miljoen euro voor. Haar federale evenknie Annelies Verlinden (CD&V) stribbelt tegen – tevergeefs.
Europa Europa Poolse presidentsverkiezingen: ‘Voor het eerst in twintig jaar scoren de kandidaten van de twee grootste partijen zo slecht’ Het zat eraan te komen: op 1 juni neemt de liberale regeringskandidaat Rafal Trzaskowski het in de tweede en laatste ronde van de Poolse presidentsverkiezingen op tegen de conservatief Karol Nawrocki. Maar er is ook een ruk naar radicaal-rechts. ‘Konfederacja surft mee op de internationale politieke sentimenten’, zegt politoloog Bartek Biskup van de Universiteit van Warschau.
Live Oorlog in Oekraïne Oorlog in Oekraïne Zelensky vroeg Trump zonder Kiev 'geen enkele beslissing' over Oekraïne te nemen 21:52 Zelensky vroeg Trump zonder Kiev ‘geen enkele beslissing’ over Oekraïne te nemen 21:25 Europa en VS zullen Oekraïne-gesprekken ‘nauw coördineren’, zegt Berlijn 20:33 Trump kondigt onmiddellijke start van Russisch-Oekraïense onderhandelingen aan
België België Rekenhof blijft erg kritisch voor begrotingswerk: 'Het tekort in 2025 is groter dan in 2024' De cijfers zijn niet gunstig. Het tekort in 2025 is een stuk groter dan in 2024, en op langere termijn daalt het tekort niet echt terwijl de schuld verder oploopt. Zo luidt het scherpe oordeel van het Rekenhof over de begroting van de regering-De Wever. Volgens de budgettaire waakhond ontbreken essentiële gegevens in de meerjarenraming en zal Europa wellicht niet akkoord gaan met de terugverdieneffecten aan de ontvangstenzijde.
Europa Europa Europees programma voor gezamenlijke bewapeningsprojecten in de steigers De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geraakt over een nieuw programma dat tot 150 miljard euro aan gunstige leningen ter beschikking stelt voor gemeenschappelijke investeringen in defensie, zo is maandag uit diplomatieke bronnen vernomen.
België België Crucke trekt aan alarmbel over toenemend risico op branden Federaal minister van Klimaat Jean-Luc Crucke (Les Engagés) trekt aan de alarmbel over de droogte en het toegenomen risico op bos- en vegetatiebranden. Hij heeft een brief gestuurd naar zijn federale en regionale collega-ministers en naar de provinciegouverneurs. 'Wij kunnen niet langer spreken van uitzonderingen. Droogtes, en daarmee ook bosbranden, worden de norm. Het is tijd om ons serieus voor te bereiden', aldus Crucke.
Opinie | Peter Casteels Opinie | Peter Casteels ‘Als Nicole de Moor voor de VN kan gaan werken, waarom Theo Francken dan ook niet?’ Zoals voor Red Sebastian op het songfestival, moeten we nu allemaal supporteren voor Nicole de Moor.
Politiek Politiek Vooruit wil debat over erfbelastingen heropenen: ‘We moeten de achterpoortjes sluiten’ Vooruit is niet langer overtuigd van het plan van de regering-Diependaele om de erfenisbelastingen elk jaar met zo’n 350 miljoen euro te verlagen voor iedereen, zegt Vlaams Parlementslid Simon Bekaert.
Wereld Wereld Filosoof Ludo Abicht over Gaza: ‘Een genocide is dit niet, al is voedsel achterhouden op het randje’ Maandagavond zit premier Bart De Wever (N-VA) met zijn kernkabinet samen over de humanitaire situatie in Gaza, waar Israël afgelopen weekend een nieuw grondoffensief begon. Knack sprak erover met Midden-Oostenkenner en filosoof Ludo Abicht (88). ‘De Gaza-resolutie van de Kamer zegt héél weinig. De tekst verplicht Israël tot niets.’
Auto Auto Hoe kunnen familiale merkgarages overleven tegenover grote autogroepen? De schaalvergroting in de autodistributie heeft voor een kaalslag gezorgd onder de kleine, veelal familiale dealers. Hun plaats is ingenomen door filialen van grote autogroepen die meerdere automerken verdelen. Die hebben meestal geen vertrouwensband met hun klanten. Danny van garage De Baets in Hasselt daarentegen kent zijn klanten bij hun voornaam.
België België Kernkabinet vergadert over Gaza en programmawet: 'De erkenning van Palestina staat in de sterren geschreven' De beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd zal mogelijk - gedeeltelijk - later dan gepland in werking treden. Het punt staat maandag op de agenda van het kernkabinet. De topministers van de federale regering buigen zich ook opnieuw over de situatie in Gaza.
Europa Europa EU en VK luiden 'nieuw tijdperk' in met nieuw samenwerkingsakkoord Met deals over onder meer defensie, visserij, energie en handel hebben de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk maandag op een top in Londen het hoofdstuk van de brexit afgesloten en 'een nieuw tijdperk' in hun relaties ingeluid.
België België Belgen mijden producten uit de VS, Rusland en China Belgen mijden producten uit de Verenigde Staten, Rusland en China. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van peilingsinstituut Kantar. Ruim acht op de tien Belgen zeggen meer Belgische producten te gaan kopen, terwijl ruim een kwart meer artikelen uit andere Europese landen koopt.