9 op 10 schoolverlaters vindt binnen een jaar werk

© Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

In weerwil van de hoge graad van werkloosheid bij jongeren, vindt 9 op 10 schoolverlaters binnen een jaar werk.

Van de 73.385 jongeren die na het academiejaar 2011-2012 de schoolbanken vaarwel zegden, was 87 procent op 30 juni 2013 niet langer werkzoekend. Dat blijkt uit het Schoolverlatersrapport 2013 van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). 2.996 schoolverlaters, 4,1 procent van het totaal, bleven echter een heel jaar verstoken van werkervaring. Volgens de VDAB bewijzen de cijfers dat schoolverlaters ondanks de economische crisis zeker niet kansloos zijn, maar sommigen wel meer en betere kansen krijgen dan anderen.

Hoewel het aantal schoolverlaters die na een jaar (nog) werkzoekend zijn, met 1,3 procent toenam ten opzichte van het rapport van 2012 en ook het aantal schoolverlaters zonder enige werkervaring met 0,6 procent steeg, ziet de VDAB ook positieve signalen. Zo nam bijvoorbeeld de ongekwalificeerde uitstroom af van 10,5 naar 9,5 procent en daalde het aandeel van laaggeschoolden binnen de schoolverlaters van 15,9 naar 14,8 procent.

In de provincies Limburg en Antwerpen hebben schoolverlaters het nog steeds het moeilijkst om toegang te vinden tot de arbeidsmarkt. Respectievelijk 15,7 en 14,9 procent had daar een jaar later geen job.

Ook tussen mannen en vrouwen zijn er verschillen: 14,9 procent van de mannelijke schoolverlaters was na een jaar werkzoekend, tegenover ‘slechts’ 11,1 procent van de vrouwen.

De VDAB maakt de cijfers bekend één dag nadat in volle kiescampagne grote commotie is ontstaan over uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over werklozen. De Wever had in een gesprek met Het Laatste Nieuws gezegd dat wie een goed CV heeft, echt wel werk vindt. ‘Er zijn in België een half miljoen werklozen. Hoeveel van die mensen zoeken echt een job, denkt u?’ vroeg De Wever.

Daarop riep de PVDA+ alle werklozen op om hun CV naar Bart De Wever te sturen, omdat hij hen toch werk beloofde. De SP.A noemde de uitspraak van De Wever vernederend en schofferend voor werklozen.

Naar aanleiding van de commotie liet Bart De Wever verstaan dat hij nooit gezegd heeft dat alle werklozen een job vinden als ze dat willen.

De cijfers van de VDAB zijn een momentopname één jaar na de laatste schooldag. Ze geven geen details over hoe lang de schoolverlaters hun eerste job houden.

Partner Content