39 procent Vlamingen geeft N-VA gelijk om communautaire eisen opzij te schuiven

Bart De Wever (N-VA) © BELGA

39 procent van de Vlamingen geeft N-VA gelijk om de communautaire eisen op te bergen, maar één op vijf gelooft de partij niet.

Dat blijkt uit een peiling van La Libre en RTBF.

Slechts 12 procent in Brussel en 7 procent in Wallonië vindt dat N-VA geen gelijk had om haar communautaire eisen af te zweren, maar bijna een derde van de ondervraagden in Franstalig-België meent dat de N-VA eigenlijk haar communautaire eisen niet heeft afgezworen. Een vijfde van de ondervraagden had geen mening.

De beslissing van MR-voorzitter Charles Michel om zonder Franstalige partners een federale regering te willen vormen, wordt dan weer niet gesmaakt door de Franstalige kiezer. In Wallonië en Brussel staan slechts 3 ondervraagden op 10 achter Michel, 51 procent van de ondervraagden vindt dat de MR-voorzitter geen gelijk heeft, terwijl 20 procent van de Walen en 17 procent van de Brusselaars geen mening heeft. In Vlaanderen is slechts 18 procent van de ondervraagden het niet eens met de keuze van Michel.

Strategie CDH

De strategie van zijn CDH-collega Benoît Lutgen om niet aan de federale onderhandelingstafel te gaan zitten, zorgt voor een grotere verdeeldheid in het zuiden van het land. De voor- en tegenstanders van de keuze van CDH houden elkaar met zo’n 40 procent in evenwicht. Een vijfde van de ondervraagden zegt geen mening over het onderwerp te hebben.

De internetpeiling werd tussen 5 en 9 september afgenomen bij 2.705 mensen, zo’n 900 per gewest. De foutenmarge bedraagt 3,3 procent op gewestelijk niveau en 1,9 procent op Belgisch niveau. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content