15-jarige monnik stapt naar cassatie

Giel en zijn moeder Sabine © BELGA

De advocaat van de 15-jarige Giel, die naar een klooster in India wilde verrekken, tekent cassatieberoep aan.

De advocaat van de 15-jarige Giel die richting India wou trekken om er een opleiding te volgen in een boeddhistisch klooster, heeft cassatieberoep aangetekend tegen de beslissing van de jeugdrechter van het Gentse hof van beroep. Dat zegt de moeder van de jongen.

Het hof van beroep oordeelde dat de jongen het land niet mag verlaten, maar volgens de verdediging van de jongen zijn er mogelijk procedurefouten gemaakt. Het hof van beroep hervormde de beslissing van de jeugdrechter in eerste aanleg en oordeelde dat er eerst een onderzoek moest gevoerd worden naar de precieze toestand en omstandigheden waarin de minderjarige leeft. Het maatschappelijk onderzoek dat de jeugdkamer van het Gentse hof van beroep beval, mag maximaal 75 dagen in beslag nemen. Op basis van het onderzoek zou het hof van beroep later oordelen over de zaak.

Procedurefouten

De advocaat die Giel toegewezen kreeg bij de procedure voor de jeugdrechtbank, heeft cassatieberoep aangetekend. Moeder Sabine hoopt dat haar zoon op korte termijn toch kan vertrekken.

“Het zou een drietal maanden duren tot het Hof van Cassatie uitspraak doet”, zegt de moeder. “Het sociaal onderzoek zou ongeveer evenveel tijd nemen, maar het zou langer kunnen duren alvorens de zaak weer voorkomt voor het hof van beroep. We hopen dus dat het sneller gaat via cassatie. Er is grond om cassatieberoep aan te tekenen want er zijn procedurefouten gemaakt. Het Hof van Cassatie zou het arrest van de beroepsrechter kunnen verbreken, zodat het vonnis van de eerste rechter terug van kracht wordt. De jeugdrechter in eerste aanleg zag nergens problemen bij een vertrek.”

Verzet tegen reis

De moeder van Giel overweegt ook zelf een advocaat te nemen en stappen te ondernemen tegen haar broer, die zich verzette tegen de afreis van Giel. Katelijn De Wispelaere, de advocaat van Giel, is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content