15 jaar oude ‘spookthalys’ wordt afgeschaft

© Belga

Vanaf 1 april verdwijnt de Thalysverbinding tussen Oostende en Parijs, zo heeft het kernkabinet beslist.

De ‘Vlaamse Thalys’, ook wel de spookthalys genoemd, rijdt dagelijks vanuit Oostende via Brugge en Gent naar Brussel, om van daaruit door te sporen richting Parijs. De lijn is al langer het voorwerp van kritiek, omdat er voor Brussel nauwelijks passagiers opstappen. Vorige week nog stelde NMBS-topman Jo Cornu in de Kamer dat de verbinding economisch niet te verantwoorden is en dat hij de trein dan ook graag afgeschaft zou zien.

De gedelegeerd bestuur kreeg gehoor binnen de regering. De regeringstop besliste immers via een aanpassing van de beheersovereenkomst met de NMBS de lijn vanaf 1 april af schaffen. De verbinding bestaat intussen al vijftien jaar. De Thalys doet het traject ’s morgens aan en ’s avonds in de tegenovergestelde richting. Tijdens het weekend is de frequentie verdubbeld.

‘Waalse Thalys’

Over de ‘Waalse Thalys’ is het wachten tot maandag voor een beslissing. Die trein vertrekt ’s morgens vanuit Luik en doet op weg naar de Franse hoofdstad Namen, Charleroi en Bergen aan. ’s Avonds is een verbinding terug, ook tijdens het weekend.

De Vlaamse en Waalse Thalys boeken naar verluidt samen jaarlijks een verlies van 7 miljoen euro. Naar verluidt ligt de afschaffing van de Waalse Thalys wat gecompliceerder, omdat de tijdswinst richting Parijs tastbaarder is, waardoor de gebruikersaantallen iets hoger liggen. Overigens zal het treinverkeer vanaf april op de ‘Waalse as’ enkele maanden onmogelijk zijn als gevolg van veiligheidswerkzaamheden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content