‘100 jaar Groote Oorlog 2014-18’ zal op slachtoffers focussen

Het herdenkingsproject ‘100 jaar Groote Oorlog 2014-18’ van de Vlaamse regering zal vooral gericht zijn op het lijden van de oorlogsslachtoffers.

Het herdenkingsproject “100 jaar Groote Oorlog 2014-18” van de Vlaamse regering zal in de eerste plaats aandacht vragen voor het onmenselijk lijden van de oorlogsslachtoffers en zal inzetten op herdenkingseducatie en wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen en daarbuiten. Dat zeiden Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) aan de vooravond van Wapenstilstand.

Bij de lancering beklemtoonden Peeters en Bourgeois ook de vredesgedachte “Nooit Meer Oorlog”.

De Vlaamse regering zet zwaar in op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De krachtlijnen van het herdenkingsproject zijn voorgesteld aan de diplomatieke vertegenwoordigers van de vijftig landen en naties die slachtoffers verloren in de Groote oorlog en aan andere hoogwaardigheidsbekleders.

Herdenkingstuinen in buitenland

Er wordt nu volop gewerkt aan een Vlaams actieplan. Peeters gaf wel al mee dat volgend jaar op Wapenstilstand een ‘Flanders Fieldsverklaring’ wordt ondertekend en dat er in 2013 een internationaal symposium komt met enkele Nobelprijswinnaars voor de Vrede. De Zuid-Afrikanen Frederik Willem de Klerk en Desmond Tutu hebben al toegezegd.

Tijdens de eigenlijke herdenkingsperiode wordt gedacht aan herdenkingstuinen in het buitenland. “In onder meer Parijs en Londen worden dan herdenkingstuinen aangelegd met grond uit Flanders Fields. Die tuinen moeten een symbool vormen van hoop, vrede en verzoening worden”, aldus Peeters bij het startschot. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content