100.000 gezinnen zonder stroom in regio Doornik

© Belga

Het winterse weer heeft meer dan 100.000 gezinnen zonder stroom gezet in de regio van Doornik. Hoe snel de problemen opgelost raken, hangt af van de weersomstandigheden.

In de regio van Doornik, Antoing en Dottenijs tussen 100.000 en 150.000 gezinnen zonder elektriciteit na een grote panne door de slechte weersomstandigheden. De situatie zou zich in de loop van de avond moeten normaliseren, meldt Ores, de operator van de Waalse gas- en elektriciteitsnetwerken.

Kortsluitingen

De panne is een gevolg van kortsluitingen op de hoogspanningslijnen (van 70.000 tot 150.000 volt) die de regio van stroom voorzien. Die kortsluitingen werden veroorzaakt door de winterse weersomstandigheden. Door de hevige sneeuwval en windvlagen gingen de kabels immers aan het slingeren en veroorzaakten kortsluitingen.

Doornik kende volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) geen slechtere weersomstandigheden dan elders in het land, maar in de regio kunnen zich tot het begin van de avond nog windvlagen voordoen van 5 en 6 Beaufort.

Teams van Elia, de beheerder van de hoogspanningslijnen, zijn ter plaatse maar hebben de verbindingen nog niet kunnen herstellen.

Zware verkeershinder
Ook het verkeer ondervindt zware hinder. De snelweg E403 Kortrijk-Doornik is tussen Dottenijs (Dottignies) en Templeuve in beide richtingen voor het verkeer afgesloten omdat ter hoogte van Dottenijs hoogspanningskabels op het wegdek zijn gevallen. Dat heeft grote verkeersproblemen tot gevolg. Het verkeer vanuit Kortrijk en Doornik wordt lokaal omgeleid via de N50, maar het Vlaams Verkeerscentrum raadt aan om de regio te vermijden.

Samen met het Waals verkeerscentrum wordt geprobeerd om het doorgaand personenverkeer via Rijsel (Frankrijk) om te leiden, maar voor vrachtwagens is dat niet toegelaten. Frankrijk vreest ook voor problemen met de eigen avondspits en de gevolgen van het winterweer. Het is nog niet duidelijk wanneer de situatie hersteld zal zijn. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content