‘100.000 euro schadevergoeding? Apache doet een gouden zaak’ (video)

© VRT

In De Afspraak zaten de hoofdredacteur van Apache en de advocaat van Joeri Dillen, voormalig kabinetschef van Bart De Wever tegenover elkaar.

Joeri Dillen, de ex-kabinetschef van Bart De Wever, heeft nieuwssite Apache voor de rechter gedaagd nadat een reeks artikels die over hem waren verschenen.

In De Afspraak op Canvas gingen hoofdredacteur Karl Van den Broeck en advocaat Omar Souidi in debat.

Dillen eist 100.000 euro schadevergoeding. “Een gouden zaak”, zegt de advocaat. “Pure intimidatie”, vindt de hoofdredacteur van de site.

Bekijk hier een samenvatting van het debat:

Souidi verduidelijkte in De Afspraak dat hij voorlopig 100.000 euro eist. Hij voegde daar nog aan toe dat hij vindt ‘dat de journalisten van Apache daar nog goed vanaf komen. Zij doen een gouden zaakje’. Daarvoor verwijst hij naar de klacht die Patrick Lefevre ooit aanspande tegen Het Laatste Nieuws, toen de krant hem in verband bracht met doping. Toen kreeg de wielermanager uiteindelijk ook maar een fractie van het bedrag dat geëist werd.

Van den Broeck herhaalde op zijn beurt dat hij recht in zijn schoenen staat. “Normaal is de persvrijheid in dit land een grondwettelijk beschermd recht en mogen wij alleen voor assisen worden gedaagd’, stelt hij. ‘Maar wat doet men? Men daagt ons voor de burgerlijke rechtbank voor laster en eeroof. Dat wil zeggen dat u moet kunnen aantonen dat wij fouten hebben gemaakt. Ik daag u uit om dat aan te tonen, maar intussen kost die rechtsprocedure ons wel veel geld, en dat destabiliseert onze hele redactie. En dat is wat de bedoeling is van uw cliënt.”

Ook voor hoogleraar Mediarecht Dirk Voorhoof lijkt, in een opiniestuk op de nieuwswebsite zelf, de vordering tot verwijdering van artikels buiten proportie en is ze mogelijk daarom alleen al in strijd met de expressie- en persvrijheid.

Volgens Voorhoof, die zich niet uitspreekt over de grond van de zaak, weten de eisers dat een schadevergoeding van 350.000 euro een financiële strop voor Apache.be zou betekenen en zou een dergelijke vordering daarom de toets met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens niet doorstaan. Naast de 100.000 euro die Joeri Dillen eist, is er ook een schadeclaim voor 250.000 euro vanwege de Land Invest Group.

Bekijk hier het volledige debat:

Zaak Dillen tegen Apache.be verschuift naar volgende week

In Antwerpen is een rechtszaak tegen de nieuwswebsite Apache en een aantal medewerkers over vastgoedberichtgeving meteen met een week uitgesteld. Zo wordt vernomen bij de redactie zelf, die bijval krijgt uit onder meer academische hoek.

Projectontwikkelaar Land Invest Group en Joeri Dillen daagden Apache.be voor de rechter voor hun berichtgeving over het dossier van de Tunnelplaats, met linken naar onder meer Land Invest Group, Joeri Dillen en Optima. Land Invest zelf zou de verwijdering eisen van alle artikels en een schadevergoeding van 250.000 euro, Joeri Dillen – voormalig kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) – zou 100.000 euro eisen voor laster en eerroof.

Volgens Apache.be kwam de zaak die Dillen heeft ingesteld woensdag voor, maar werd ze meteen uitgesteld tot 26 oktober, de dag waarop de zaak van Land Invest Group voorkomt. “Wellicht worden de zaken dan samengevoegd, en dan zal een conclusiekalender worden vastgesteld of eventueel doorverwezen worden naar een gespecialiseerde kamer”, klinkt het. Apache.be blijft bij haar berichtgeving, verwijst naar de persvrijheid en stelt dat de poging om de artikels te verwijderen “extreem verregaand” is en “ruikt naar censuur”.

(JH/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content