10 redenen waarom de Amerikanen nooit op de maan zijn geland

© Reuters
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Hoe kan het dat een vlag wappert wanneer er geen wind is? Waar komen die meerdere lichtbronnen op foto’s van de maanlanding vandaan en wat is dat mysterieuze object in de weerkaatsting van de helm van een astronaut op de maan?

Liefst 20 procent van de Amerikanen gelooft dat nooit een mens een voet op de maan heeft gezet en dat de maanlandingen in de jaren zestig door de Amerikaanse overheid in scène gezet zijn in een televisiestudio.

Stanley Kubrick is één van de meest genoemde regisseurs die de maanlandingen met beide voeten op de grond in Hollywood gefilmd zou hebben.

De non-believers hebben volgens de Amerikaanse website Listverse.com 10 argumenten om hun samenzweringstheorie te ondersteunen.

1. De wapperende vlag

De samenzweringstheorie: Volgens sceptici wapperde de eerste vlag op de maan. Er zou op zijn minst rimpeling zijn gegaan door de Amerikaanse vlag die door astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin op de maan werd geplant. Dat kan niet omdat er in de atmosfeer van de maan geen lucht is en dus ook geen wind.

De uitleg van de NASA: Volgens de NASA werd de vlag bewaard in een dunne buis en werd de rimpeling veroorzaakt door het uitvouwen van het textiel. Het zou ook kunnen dat de vlag bewoog omdat de astronauten tegen de vlaggemast duwden.

2. Dezelfde achtergrond op verschillende plaatsen

De samenzweringstheorie: Twee foto’s van de Apollo 15 missie hebben identiek dezelfde achtergrond hoewel ze kilometers van elkaar genomen zouden zijn. Volgens critici is twee keer dezelfde studio achtergrond gebruikt.

De uitleg van de NASA: de maan is veel kleiner dan de aarde. Daarom lijkt de horizon veel dichter voor het menselijk oog.

3. De letter C op een maansteen

De samenzweringstheorie: Op een maansteen die op meerdere foto’s opduikt, is duidelijk de letter C te zien. Volgens critici is de studiomeester vergeten om de steen zo te draaien dat de letter uit beeld bleef.

De uitleg van de NASA: Ofwel heeft iemand achteraf de letter C op de foto gezet, ofwel is er een haartje blijven hangen bij het ontwikkelen van de foto.

4. Geen sterren

De samenzweringstheorie: Op geen enkele foto van de maanlandingen zijn sterren te zien. Omdat er geen wolken rond de maan hangen, is dat hoogst eigenaardig.

De uitleg van de NASA: De kwaliteit van de foto’s is niet goed genoeg om de sterren weer te geven.

5. Het onverklaarbare object

De samenzweringstheorie: In de helm van een astronaut van de Apollo 12 missie is een onverklaarbaar object te zien. Volgens critici zou het wel eens om een studiospot kunnen gaan.

De uitleg van de NASA: Hier is geen uitleg voor. De gelijkenis met een studiolamp is of eender welk ander object is overigens betwistbaar.

6. Meerdere lichtbronnen

De samenzweringstheorie: Op verschillende foto’s is te zien dat schaduwen op de maan in verschillende richtingen vallen. Dat is vreemd want de zon is de enige lichtbron op de maan. Alle schaduwen moeten dus in dezelfde richting vallen, tenzij ze afkomstig zijn van studiolampen, natuurlijk.

De uitleg van de NASA: Het grillige landschap zou een oorzaak kunnen zijn van de onregelmatige schaduwen.

7. Het gebrek aan impact

De samenzweringstheorie: Als de NASA echt op de maan was geland, dan had er zich een grote impact krater gevormd onder de maanmodule. Die is op geen enkele foto te zien.

De uitleg van de NASA: De krater blijft achterwege door het gebrek aan zwaartekracht (veel minder impact) en door het feit dat de oppervlakte van de maan vooral uit keiharde rotsen bestaat.

8. De Van Allen stralingsgordel

De samenzweringstheorie: Volgens critici zouden de maanreizigers (zelfs met al die aluminium beschermlagen) gekookt worden door de Van Allen stralingsgordel die zich tussen de aarde en de maan bevindt en die op zijn plaats blijft door het magnetisch veld van de aarde.

De uitleg van de NASA: Het doorkruisen van deze stralingsgordel gaat zo snel dat er maar weinig straling opgenomen wordt.

9. Slow motion bewegingen en verborgen kabels

De samenzweringstheorie: Als je de filmbeelden van de maanlanding twee en een halve keer versnelt, dan bewegen de astronauten zich in het ritme van de zwaartekracht op aarde. De grote sprongen die ze maken op de maan, zouden gefaket zijn met onzichtbare kabels zoals tegenwoordig ook het stuntwerk in films als The Matrix in beeld gebracht wordt.

De uitleg van de NASA: De NASA heeft hier niet op gereageerd. Ze vinden de kritiek allicht te zot voor woorden.

10. Vreemde kruisen om scherp te stellen

De samenzweringstheorie: Op verschillende foto’s zijn kruisen te zien die fototoestellen gebruiken om scherp te stellen. Sommige van die kruisen bevinden zich tussen een voorwerp op de voorgrond en de achtergrond. Dat duidt erop dat er met de foto’s geknoeid is.

De uitleg van de NASA: Ook hier reageert de NASA niet op. Je kan je afvragen waarom de NASA die kruisen zou gebruiken als de organisatie de intentie al zou hebben om te knoeien met foto’s.

Bron: Listverse.com

Fake je eigen maanlanding

Partner Content