10 memorabele uitspraken van prins Filip

© ImageGlobe

‘Het is een vrouwtje’ is de bekendste onhandige uitspraak van kroonprins Filip. Het is echter lang niet de enige. Een bloemlezing uit de meest memorabele uitspraken van onze nieuwe vorst.

1.

‘Als men de strijd tegen het kwaad wil aangaan, kan men dan niet alle prono verbieden? Dat is mijn voorstel’ – in de senaatscommissie voor Binnenlandse en Administratieve aangelegenheden tijdens een hoorzitting over de oprichting van een Centrum voor Verdwenen Kinderen in België (1997).

2.

‘Zeg maar Filip, in de ruimte… er is geen protocol’ – antwoord aan astronaut Dirk Frimout die de prins vanuit het ruimteveer Atlantis begroet met de gebruikelijke aanspreektitel ‘Monseigneur’. (1992)

3.

‘Ik ben geen zakenman, geen ondernemer. Maar ik kan in hun huid kruipen en hun verzuchtingen begrijpen en ik zie dat de ondernemers het moeilijk hebben. Dat ze hun dossiers moeten verdedigen tegen hun concurrenten. Op dat vlak kan je zo’n handelsoperatie vergelijken met een militaire operatie. Het hotel is dan zo’n beetje het commandocentrum. Elke dag keren we terug nadat we aan het front hebben gezeten.’ – in Royalty (1996)

4.

‘Ik heb nu geen tijd om te trouwen, de plicht roept me’ – op 35-jarige leeftijd in 1995.

5.

‘In ons land zijn er mensen, partijen zoals het Vlaams Belang, die tegen België zijn, die ons land willen kapotmaken. Ik kan u verzekeren dat ze dan met mij te maken krijgen. En vergis u niet: ik ben een taaie als het moet, ik laat niet over mij heen wandelen.’ – op handelsmissie in China (2004)

6.

‘Komt u hier dikwijls?’ – vraag voor de voorzitter van het kiesbureau waar prins Filip zijn stem gaat uitbrengen tijdens de parlementsverkiezingen van 1995.

7.

‘U moet ontzag en respect voor mij hebben, want ik ben de volgende koning’ – toenmalig politiek hoofdredacteur van VTM, Pol Van den Driessche, krijgt een veeg uit de pan vanwege de negatieve berichtgeving over Filips optreden tijdens de economische missie naar Zuid-Afrika. (2007)

8.

‘Ik zie dat er vraag is om elkaar te leren kennen over de taalgrenzen heen’ – prins Filip in het VRT-programma Koppen over de communautaire verschillen in België. (2008)

9.

‘Is die olifant van u?’ – tijdens een rondleiding in een Brussels circus richt Filip het woord tot zijn gids (1995)

10.

Hoe de ‘vakantie’ was geweest? – zo informeerde hij op de luchthaven van Zaventem bij soldaten die net terug waren van een humanitaire missie in Rwanda.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content