10 clichés over Brusselse expats ontkracht

Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Expats in Brussel lijken beter geïntegreerd dan de clichés doen vermoeden. Hoewel ze Brussel een vuile stad vinden, wonen ze er graag en genieten ze ten volle van het culinaire aanbod en het rijke culturele leven.

Het verbindingsbureau Brussel-Europa ondervroeg meer dan 9.000 expats over hun mening over Brussel. Het leeuwendeel van hen werkt voor een instelling van de Europese Unie of een aanverwante organisatie. Het voornaamste doel van dit onderzoek: de clichébeelden te ontkrachten. 10 resultaten op een rij.

1. 70 procent van de ondervraagden woont graag in de Belgische hoofdstad. Daarvoor zijn verschillende redenen: het rijke culturele leven, het culinaire aanbod en het groen karakter van de regio.

2.Toch vindt 81 procent de stad vuil en bijna evenveel procent vindt dat de stedelijke overheid maatregelen moet nemen om het autoverkeer serieus terug te dringen.

3. De metro en al wandelend: zo verplaatsen expats zich het liefst. Slechts 26 procent rijdt dagelijks met de wagen. Fietsen is niet populair, slechts 10 procent durft zich met een tweewieler op de Brusselse straten te begeven.

4. Voor meer dan de helft van de ondervraagden (55 procent) is het ondenkbaar dat hun kinderen naar een Brusselse school zouden gaan. Voor de basisschool ligt dit cijfer iets lager, namelijk 46 procent. “Expats wonen maar tijdelijk in Brussel, daarom willen ze dat hun kinderen les krijgen in de eigen taal, zodat ze later eenvoudiger kunnen integreren”, aldus Carlo Luyckx directeur van een Brusselse school.

5. Buitenlanders die in Brussel wonen zijn wel degelijk geïnteresseerd in de lokale politiek. Ongeveer de helft zou graag meestemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

6. Hoewel de meesten aangeven Belgische vrienden te hebben, wil 62 procent graag meer Belgische vrienden maken. 18 procent is niet geïnteresseerd om met Belgen in contact te komen, zij verkiezen een internationale vriendenkring. Opmerkelijk, 32 procent voelt enig wantrouwen bij de Belgen tegenover expats.

7.Een Belgisch lief vinden lijkt niet zo eenvoudig. 13 procent vindt de liefde in Belgische armen, terwijl zo’n 46 procent kiest voor een partner met dezelfde nationaliteit.

8. De expats zoeken elkaar op en wonen geconcentreerd in dezelfde wijken. De helft woont in Elsene, Brussel-Stad, Etterbeek of Sint-Lambrechts-Woluwe. 10 procent woont in Vlaanderen.

9. Een op twee is actief in een vereniging. Vooral sportclubs zijn populair.

10. Hoewel de niet-Belgen dagelijks geconfronteerd worden met allerlei Brusselse instanties herkent 40 procent de Iris als symbool van Brussel niet.

Partner Content