1 op 4 legermissies in gevaar

© reuters

Doordat 1.600 militairen worden ingezet in gevangenissen en bij de politie, komen de gewone activiteiten van het leger in het gedrang.

Volgens een intern document komen 11 van de 44 buitenlandse legermissies waaronder vredesmissies, maar ook oefeningen binnen NAVO-verband in het gedrang. Vier zouden al geschrapt zijn. Reden: dik 1.600 militairen die moeten depanneren bij de politie en in de gevangenissen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Volgens bronnen dicht bij de legertop zijn op dit ogenblik 1.576 manschappen opgevorderd om ons land extra te beschermen tegen terreur, houden 58 soldaten een oogje in het zeil op de nucleaire sites en zijn er 40 ingeschakeld in het gevangeniswezen. Een veelvoud van deze militairen houdt zich dan ook nog eens paraat om in te springen voor die collega’s wanneer nodig.

Het behoeft weinig uitleg dat dit gevolgen heeft voor de gewone activiteiten van het leger. Dat is tegenwoordig 30.000 man sterk. En één derde van de soldaten is wegens ziekte, rust na lange oefeningen, verlof of opleidingen al niet direct inzetbaar. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content