Cardiologe Sofie Brouwers (VUB) pleit met enkele collega’s in The Lancet voor een betere preventie van te hoge bloeddruk. Wereldwijd krijgt een op de vier mensen een te hoge bloeddruk, maar slechts de helft krijgt het probleem onder controle. Elk jaar sterven zo’n 10 miljoen mensen aan de gevolgen van een te hoge bloeddruk.

Momenteel speelt vooral de huisarts een rol in het aanpakken van de problematiek, maar om de zorg te optimaliseren zou een netwerkje met onder meer de apotheker en een hypertensiespecialist nuttig zijn. Er komen ook steeds meer digitale middelen, zoals apps, waarmee de bloeddruk voortdurend gemonitord kan worden.

Desondanks blijft het adagium van kracht dat voorkomen beter is dan genezen. Mensen die gezond eten en hun gewicht onder controle houden, hebben minder behoefte aan medicatie om hun bloeddruk te reguleren.

Genetica Aline Verstraeten (UZ Antwerpen) en haar collega’s melden in The American Journal of Human Genetics de ontdekking van een gen dat een rol speelt in het uitlokken van een uitstulping van de aorta. Het euvel kan tot een scheur leiden, met de dood als gevolg. Behandelingen kunnen het proces vertragen, maar niet stoppen. Inzicht in genetische factoren die het proces sturen, verhoogt de kans op het vinden van een efficiënte ingreep.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content