Van Wetterwyfke tot Julidans.

Wetterwyfke. Harry de Wit, de man van het imposante geluidsdecor bij Ivo van Hoves schitterende enscenering van “De Tramlijn die Verlangen Heet”, schreef de muziek voor een muziekteaterprojekt dat zal worden gespeeld door het Ricciotti Ensemble. Dit veertigkoppig muziekensemble, dat ontstond in 1970, koppelt straatmuziek aan klassieke muziek. In en op het water wordt het verhaal verteld van een vrouw die haar kinderen zoekt. Het orkest speelt een partituur waarin de klank wordt beheerst door flip flaps, een nieuw ontwikkeld slag-blaasinstrument dat een dzjiiinngg-zoeff-geluid voortbrengt. Mee te maken op 27, 28 en 29/7 in Hoorn in het kader van Karavaan ; op 31/7 en 1/8 in Amsterdam tijdens het festival Over het IJ. Info :

(00-31) 23/3191.39.

Boulevard. Eén van de allerplezierigste zomerfestivals speelt zich elk jaar af in de binnenstad van het gezellige Den Bosch. Er zijn optredens van Que-Cir-Que, de Blauwe Maandag Compagnie met de reprise van “Joko”, Mug met de Gouden Tand met “Enter” en zangeres Plattèl. Veelbelovend lijkt “De Verzoeking van de Heilige Antonius”, een teaterprojekt waarvoor regisseur Jan van den Berg zich inspireerde op de gelijknamige roman van Flaubert. In de rolbezetting zitten Vlamingen zoals Viviane de Muynck en Dirk Opstaele. Voorstellingen van 4 t/m 13/8 in het Atrium van de Hogeschool. Info : (00-31) 73/137671.

Cultura Nova, het festival in Heerlen, heeft in de vier jaar dat het bestaat een grote reputatie opgebouwd ter wille van de speciale lokaties waarop toneel wordt gespeeld. “De Verzoeking van de Heilige Antonius” zal hier te zien zijn in de kale vertrekken van Kasteel Strijthagen. Het optreden The No Theater Company van de Newyorkse teatermaker Roy Faudree vindt plaats in de stadsgalerij Heerlen. Voorts zijn er voorstellingen van Teatro Buendia uit Havana en van het Kruis van Boergondië. Het festival loopt van 11 t/m 23/9. Info : (00-32) 45/716200.

Triple X is een festival in Amsterdam dat zowel beeldende kunst, teater, elektronische media als muziek aanbiedt. De lokatie is het Westergasfabrieksterrein, de nieuwe thuisbasis ook van Toneelgroep Amsterdam. Op de affiche staan namen als Boris Bakal, Reckless Sleepers, Letfield en Raimund Hoghe, jarenlang de vaste dramaturg bij Pina Bausch. Van 27/7 t/m 17/8. Info : (00-31) 20/420.53.16.

Julidans. Heel de maand juli zet de Amsterdamse Stadsschouwburg van direktrice Cox Habbema zijn deuren open voor het kruim van de hedendaagse danskunst. De Engelse groep DV8 van koreograaf Lloyd Newson bijt de spits af op 7 juli met “Enter Achilles”. DV8 houdt daarna wellicht op te bestaan, want de groep die ook een paar keer in Vlaanderen te zien was krijgt geen subsidies meer. Verder in Julidans : La La La Human Steps met “2”, L’Esquisse met “L’Effraction du Silence”, Danswerkplaats Amsterdam, Pieter Rogie en Erik Kouwenhoven. Info : (00-31) 20/624.23.11.

“I Was Looking at the Ceiling and then I Saw The Sky”, de jongste muziekteaterproduktie van regisseur Peter Sellars en komponist John Adams, wordt aangekondigd als een muzikale romance over het leven en de liefde van zeven jonge Californiërs en de invloed van de aardbeving van Los Angeles. Europese première op 14/8 tijdens het Festival van Edinburgh. Info : (00-44) 31/226.4001. Daarna voorstellingen op het Festival van Helsinki, dat loopt van 20/8 t/m 3/9. Info : (00-358) 01354522.

De nieuwe “Sellars” is in het najaar ook nog in Parijs en Hamburg te zien.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content