Zoek de vijand

NAVO-SOLDATEN vertrouwen hun eigen bondgenoten niet meer. © OMAR SOBHANI/REUTERS

Soldaten van het Afghaanse leger keren zich steeds meer tegen hun collega’s van de NAVO-troepenmacht in het land.

Soldaten van de door de NAVO geleide coalitie in Afghanistan worden steeds meer het slachtoffer van aanvallen door lokale bondgenoten van de Afghaanse veiligheidstroepen. In 34 aanvallen kwamen dit jaar 45 soldaten om het leven en werden er 69 gewond. Op 29 augustus nog schoot een Afghaanse soldaat drie Australische soldaten dood op een basis in de provincie Uruzgan. Een op de zeven NAVO-soldaten die dit jaar in Afghanistan omkwamen, werd gedood door iemand uit het leger dat de coalitie wil helpen en opleiden. Dat zijn er nu al meer dan in heel 2011. De trend baart de Amerikanen grote zorgen.

Wat de aanleiding is van de aanvallen of hoe ze kunnen worden gestopt, is niet duidelijk. Weinig aanvallers vallen levend in handen van de coalitie. De meesten worden gedood of slagen erin om in de verwarring te ontkomen. Volgens de taliban zijn de aanvallen het gevolg van een succesrijke campagne om het Afghaanse leger en de politie te infiltreren. Bevelhebbers van de NAVO wijzen de suggestie dat het om een geplande samenzwering gaat van de hand. Ze gaan ervan uit dat maar een kwart van de aanvallers banden heeft met de opstandelingen en dat uiteindelijk maar een tiende van de aanvallen het resultaat is van infiltratie.

De coalitie blijft erbij dat de meeste aanvallen niets met de taliban te maken hebben. Ze zouden wortelen in een mengeling van persoonlijke omstandigheden en cultureel onbegrip dat onder zwaar bewapende jonge mannen hoog kan oplaaien, met fatale gevolgen. Afghaanse soldaten en politiemensen verwijten de buitenlanders arrogantie, het miskennen van de islam en onvoldoende respect ten aanzien van de burgerbevolking. Volgens Afghaanse bevelhebbers speelt ook oorlogsstress een rol. Afghaanse soldaten hebben weinig verlof en doen soms jarenlang dienst in een gevaarlijke provincie zoals Helmand. Terwijl ze precies daar en in die omstandigheden gevoelig kunnen zijn voor de propaganda van de vijand.

Het is ook niet zo dat er alleen onder de buitenlandse troepen slachtoffers vallen. Afghaanse soldaten en politiemensen schoten dit jaar ook al 53 van hun eigen makkers dood. Ook daar wordt de oorzaak gezocht in een combinatie van factoren: infiltratie door de taliban, maar ook spanning die het gevolg is van etnische, politieke of tribale animositeit. Tegelijk is het ritme van de rekrutering van soldaten en politiemensen recent fors opgedreven. Maar onvermijdelijk hebben de aanvallen een enorme invloed op het moreel van de troepen: NAVO-soldaten vertrouwen hun eigen bondgenoten niet meer. Er worden bijkomende schildwachten ingezet, om de soldaten te beschermen terwijl ze samenwerken.

Toch is het belangrijkste gevolg van de ontwikkeling politiek, meent Anthony Cordesman van het Centre for Strategic and International Studies in Washington. De aanvallen verzwakken de Amerikaanse steun voor de oorlog. Amerikaanse special forces zetten de opleiding van Afghaanse soldaten vorig weekend stop. ‘In deze omstandigheden wordt de neiging groter om snel de uitgang te zoeken.’

– © The Economist

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content