Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Mensen zijn routinedieren. Ze hebben vaak een duw in de rug nodig om hun gedrag bij te sturen, zelfs als het in hun voordeel is. Dat hoeft niet altijd een stevige duw te zijn. Gezondheidswetenschapper Tom Deliens (VUB) en zijn collega’s beschrijven in het vakblad Appetite hoe ze studenten met subtiele duwtjes meer fruit hebben doen eten. Een groen hartvormig label bij het fruit plaatsen volstond om het verbruik ervan significant te doen stijgen. Het kon ook helpen om het percentage aan te duiden van restaurantbezoekers die voor fruit hadden gekozen.

Alleen bleek achteraf dat amper 3 procent van de passanten zijn gedrag had aangepast. Een prijsverlaging van gezonde voeding gecombineerd met een prijsverhoging van ongezonde voeding trekt beduidend meer mensen over de schreef.

In Proceedings of the National Academy of Sciences tonen andere onderzoekers aan dat je het vleesverbruik in universiteitsrestaurants kunt terugdringen door meer vegetarische schotels aan te bieden. Het gebruik van vegetarische maaltijden nam het meest toe bij de mensen die er voordien de minste aandacht voor hadden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content